Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STS dă asigurări că nu va influența alegerile prezidenţiale: Serviciul a precizat care îi sunt atribuțiile

STS

Pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral din luna noiembrie 2019 privind alegerea Preşedintelui României, organizarea activităţilor pentru pregătirea și derularea procesului electoral este asigurată prin implicarea mai multor instituţii, fiecare dintre ele având competenţe bine stabilite.

Rolul și atribuțiile Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în cadrul procesului electoral pentru alegerea Președintelui României au fost stabilite prin legislație electorală primară, ordonanțe de urgență și hotărâri ale Guvernului, hotărâri ale Autorității Electorale Permanente (AEP), hotărâri și decizii ale Biroului Electoral Central (BEC).

Citește și: Tonel Pop face noi dezvăluiri- Pe urmele cui sunt acum anchetatorii

Astfel, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019,art. 5, Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură:

- aplicaţii informatice conform cerinţelor operaţionale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, şi anume Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum și Aplicația de centralizare a proceselor verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV);

Citește și: O celebră jurnalistă șterge pe jos cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă:’În locul unei analfabete nu poți pune un bețiv! Asta oricât de mut și de orb ai fi!’

- echipamente informatice şi de comunicaţii pentru implementarea şi funcţionarea sistemelor informatice și asistența tehnică necesară acestora;

- terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară și străinătate în vederea:

- asigurării funcționării SIMPV;

- înregistrării video-audio a operațiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor;

- fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării și transmiterea acestora în SICPV.

- servicii de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din țară.

Citește și: Sorin Grindeanu dă lovitura- Se ieftinesc începând cu 1 ianuarie

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot.

Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor.

Datele privind exprimarea votului de către alegători sunt obținute prin numărarea efectivă și centralizarea voturilor la nivelul secțiilor de votare, sunt consemnate în procese verbale și asumate prin consens și semnături de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și membrii acestora.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta: ‘Îndrăznești să vorbești de experiența pe care o ai?’

Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, conform prevederilor legale, în cadrul procesului electoral STS asigură funcționarea Centrului de suport tehnic prin care furnizează asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator din secţiile de votare.

Citește și: Gigi Becali a răbufnit! Cum l-ar face pe Gheorghe Dincă să spună tot adevărul: În trei ore aflu tot

În cadrul Centrului de suport tehnic funcționează:

- Centrul de preluare a apelurilor, de tip Call Center;

- Centrele de intervenție operativă pentru remedierea eventualelor disfuncţionalităţi ale SIMPV, organizate la nivel național;

- Dispeceratele tehnice.

Totodată, în perioada premergătoare alegerilor, specialiştii STS și AEP asigură evaluarea și instruirea operatorilor de calculator din țară și din străinătate. La instruirea membrilor-operatori din secțiile de votare din străinătate participă și MAE.

Citește și: Viitorul Ministru al Muncii dă cărțile pe față! Ce se va întâmpla cu banii tuturor românilor

Pentru a îndeplini funcția de operator, cetățenii români fac o solicitare în acest sens către AEP, conform Hotărârii AEP nr. 36/2019.

Operatorii de calculator se înscriu pe o platformă disponibilă în Internet, unde au la dispoziție materiale de instruire (îndrumar, instrucțiuni și proceduri de lucru), prevederile legislative și filme de prezentare cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare pe timpul procesului electoral.

Citește și: Ion Țiriac blochează un proiect uriaș din România- Lucrările au fost oprite

Ca urmare a participării la sesiunile de evaluare și instruire, desfășurate în locațiile din țară stabilite de AEP, dar și în sistem videoconferință cu membrii-operatori din străinătate, operatorii susțin o testare, iar AEP îi desemnează în secțiile de votare, conform criteriilor stabilite prin Hotărârea AEP nr. 36/2019.

În perioada de pregătire a procesului electoral, specialiştii STS au derulat măsuri de asigurare a serviciilor de comunicații de voce și date în locațiile în care vor funcționa secții de votare în țară și au desfășurat activități de selecție și instruire a operatorilor de calculator .

Citește și: Tonel Pop face noi dezvăluiri- Pe urmele cui sunt acum anchetatorii

Prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan: “Pentru o informare corectă și transparentă privind rolul și atribuțiile conferite prin legislație Serviciului de Telecomunicații Speciale în scopul asigurării suportului tehnic necesar desfășurării procesului electoral din luna noiembrie 2019 și pentru a evita neînțelegerea activităților desfășutate de instituția noastră, vom informa periodic asupra măsurilor tehnice și operaționale și a etapelor organizatorice stabilite pentru implementarea, testarea și punerea în funcțiune a sistemelor tehnice de comunicații și tehnologia informației, realizate conform cerințelor operaționale solicitate de AEP și INS.

Dorim să arătăm toată deschiderea noastră pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de funcționalitățile sistemelor și aplicațiilor informatice care ne-au fost solicitate să fie proiectate și implementate de către Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central. Ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde concret la întrebările care țin de activitățile desfășurate de instituția noastră pentru furnizarea serviciilor de comunicații și tehnologia informației prevăzute prin legislație.

Citește și: O celebră jurnalistă șterge pe jos cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă:’În locul unei analfabete nu poți pune un bețiv! Asta oricât de mut și de orb ai fi!’

Vă asigurăm că aplicațiile și serviciile dezvoltate și furnizate vor respecta, ca și până acum, prevederile legale aplicabile și vor fi realizate cu utilizarea unor tehnologii moderne, în condițiile existenței unor măsuri de reziliență și securitate cibernetică adecvate.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.