Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studenții de la Medicină intră la RUPERE în conflictul Iohannis - Dăncilă, care a BLOCAT examenul de rezidențiat

Trei federații ale studenților în medicină și-au exprimat, prin intermediul unui comunicat de presă, nemulțumirea față de reprogramarea examenului de rezidențiat de pe 17 noiembrie pe 8 decembrie, solicitând asigurări oficiale Guvernului că testul nu va fi amânat din nou, conform Mediafax.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și Federația Studenților în Medicină Dentară din România (FSMDR), își exprimă, prin intermediul unui comunicat de presă, nemulțumirea cu privire la amânarea datei examenului de rezidențiat, reprezentanții studenților catalogând testul drept "extrem de important pentru peste 8.000 de absolvenți din domeniul sănătății, respectiv medicină, farmacie și medicină dentară".

Citește și: VIDEO Carnagiu pe o șosea din Ialomița: ZECE MORȚI și ȘAPTE răniți după ce un microbuz a lovit un TIR

"Amânarea datei și a publicării procedurii de înscriere, a locurilor și posturilor de concurs, afectează planurile tuturor absolvenților care se pregătesc intens pentru examenul necesar integrării lor în piața muncii din România. În situația actuală, aceștia vor rămâne pentru o perioadă îndelungată fără posibilitatea de a se angaja, cu insecuritatea planurilor făcute în perioada următoare și cu o incertitudine din partea sistemului în care s-au hotărât să rămână și să profeseze, mai ales în contextul în care toți terții angrenați caută soluții pentru încurajarea personalului din sistemul de sănătate de a rămâne în țară", potrivit sursei citate.

Studenții avertizează și asupra nesiguranței care gravitează încă în jurul datei anunțate pentru examenul de rezidențiat, respectiv 8 decembrie 2019.

"În absența unui act oficial, acceptat și asumat de instituțiile implicate, această situație este încă incertă și nu există nicio garanție că nu va suferi amânări suplimentare. În cadrul declarațiilor din partea Ministrului Sănătății (în cadrul conferinței de presă) și Prim-ministrului României (pe Facebook), se solicită deblocarea situației din partea Administrației Prezidențiale. Într-un comunicat ulterior și o postare pe Facebook, Președintele României explică imposibilitatea acestei soluții. Reiterăm faptul că nu există niciun beneficiu real pentru studenți din a face din acest examen subiectul unei dispute politice, aparent fără soluționare. De asemenea, săptămâna următoare va avea loc votul pentru o moțiune de cenzură la adresa Guvernului. În urma votului moțiunii de cenzură, indiferent de rezultatul acesteia, va exista o perioadă de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situația examenului de rezidențiat", transmit federațiile de studenți.

Reprezentanții studenților cer guvernanților să înțeleagă importanța soluționării acestei probleme până în ziua votului moțiunii, "pentru a nu risca o amânare ulterioară, în urma căreia ar avea de pierdut studenții, pacienții și întregul sistem sanitar".

"Astfel, FASMR, FASFR și FSMDR solicită ferm prezentarea, până în ziua moțiunii de cenzură, a unui document oficial din partea Guvernului, acceptat și asumat de toate instituțiile statului implicate, precum Administrația Prezidențială, Ministerele Educației Naționale și Sănătății, Parlamentul României, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor, prin care data de 8 decembrie să devină o certitudine, care să nu poată suferi o amânare ulterioară, indiferent de rezultatul moțiunii de cenzură. Viitorii tineri medici, farmaciști și medici stomatologi ai României merită să primească respectul cuvenit pentru a susține examenul de rezidențiat în condiții optime și în termenele legale respectate, fără a deveni victimele neînțelegerii instituțiilor statului român și fără a risca să întâmpine probleme și mai mari, dacă nu există o clarificare până în ziua moțiunii de cenzură", potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat vineri amânarea datei la care studenții vor susține examenul de rezidențiat, de pe 17 noiembrie pe 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru la portofoliul Educației, care să semneze cele șapte ordine de ministru necesare, printre care și cel pentru organizarea concursului. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a transmis către Palatul Cotroceni alte propuneri de miniștri interimari, nominalizându-l pe Nicolae Hurduc, actualmente ministru al Cercetării ca interimar la ministerul Educației. Președintele Klaus Iohannis a reacționat, transmițând că premierul îi cere practic să încalce Constituția, forțând un al doilea interimat succesiv la Educație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.