Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studenții africani din Rusia, șantajați de autorități pentru a lupta în Ucraina (presă)

studenti africani rusia

Oficialii unei universități rusești îi avertizează pe studenții africani că vor fi pedepsiți de guvern dacă nu se înrolează pentru a lupta în Ucraina, potrivit unui articol publicat de The Daily Beast.

Trei studenți din Nigeria care studiază la Universitatea Federală de Sud, din Rostov pe Don, în apropiere de granița cu Ucraina, au declarat pentru publicație că oficialii universității au făcut presiuni asupra lor pentru a accepta ofertele de a lupta fie în armata rusă, fie cu contractorul militar privat pro-rus Wagner Group.

Aceste presiuni au inclus avertismente că guvernul le-ar putea anula bursele și ar putea crește taxele de școlarizare, au declarat studenții pentru publicație.

În martie, Asociația Universităților Europene a suspendat 12 membri ruși, inclusiv pe președintele Universității Federale de Sud, Marina Borovskaia, din cauza susținerii lor pentru invazia Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării, Grupul Wagner, și reprezentanții universității nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. The Daily Beast nu a menționat numele studenților de teama de represalii.

Acest ultim raport vine după ce s-a aflat că Rusia recrutează cu ușurință cetățeni străini care locuiesc acolo. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, Rostov pe Don a devenit sediul central al Grupului Wagner.

Reuters a raportat în septembrie că un camion de recrutare al armatei ruse a fost instalat pe străzile orașului, oferind aproximativ 2.700 de dolari pe lună voluntarilor. Conform Beast, printre aceștia se numărau și cetățeni străini.

Un student din Nigeria a declarat pentru The Beast că trei oficiali, în special, sunt văzuți în mod regulat în campus purtând cărți de identitate oficiale și "încercând atât de mult să ne convingă să luptăm pentru Rusia".

Oficialii s-au întâlnit cu studenții africani cu promisiunea că vor face mulți bani și apoi se pot întoarce în Rusia pentru a-și continua studiile, a declarat studentul pentru publicație.

De asemenea, studenții au fost abordați de poliție și de armată, a declarat un al doilea student nigerian pentru Beast. "Dacă nu este poliția care se apropie de studenții [africani] într-un parc, sunt soldații care ne abordează pe străzi pentru a ne convinge să luptăm în Ucraina", a spus studentul.

Miza ar putea fi mare. La 14 noiembrie, guvernul zambian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la Lemekhani Nathan Nyirenda, un cetățean zambian care ar fi fost ucis în timp ce lupta pentru Rusia în Ucraina.

Nyirenda era student la Institutul de inginerie fizică din Moscova, care a ajuns în închisoare în Rusia și a murit pe front la 22 septembrie, potrivit declarației zambiene. Nu este clar cum a ajuns să lupte, guvernul zambian solicitând Rusiei să furnizeze "urgent" informații suplimentare.

Chiar și așa, studenții cu dificultăți financiare iau în considerare oferta de a se înscrie, au declarat studenții pentru "The Beast".

Un student din Senegal, care a spus că nu ar lupta niciodată în Ucraina, a declarat pentru publicație că "presiunea este atât de mare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.