Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Canicula asociată schimbărilor climatice a agravat impactul secetei din Argentina

RFI
schimbari climatice seceta

Temperaturile extrem de ridicate asociate schimbărilor climatice înregistrate în Argentina au exacerbat impactul unei secete istorice care a lovit regiunile agricole din această ţară sud-americană anul trecut, potrivit unui raport dat joi publicităţii de oamenii de ştiinţă din cadrul World Weather Attribution , informează Reuters.

Cercetătorii afiliaţi World Weather Attribution (WWA) au precizat că, în urma unei analize rapide, schimbările climatice nu au redus în mod direct precipitaţiile sub formă de ploaie, dar că temperaturile ridicate au redus probabil rezervele de apă şi au agravat efectele secetei, potrivit Agerpres.

Seceta a compromis recoltele de soia, porumb şi grâu de pe teritoriul acestei ţări, cel mai mare exportator din lume de ulei de soia şi făină de soia şi al treilea exportator din lume de porumb, ceea ce a dus la reduceri accentuate în prognozele privind recoltele. Seceta a afectat de asemenea şi ţara vecină, cu o suprafaţă mai mică, Uruguay.

Absenţa ploii este legată de prezenţa fenomenului climatic La Nińa, o răcire a temperaturilor din Pacificul ecuatorial, care a dus la absenţa ploilor în anumite regiuni ale Argentinei. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din cadrul WWA au spus că temperaturile extreme sunt o consecinţă a încălzirii globale.

''În regiune se produc totodată valuri de căldură intensă, a căror frecvenţă, intensitate şi durată au crescut în contextul schimbărilor climatice'', a precizat WWA în raportul său.

Săptămâna trecută, o mare parte din suprafaţa agricolă a Argentinei a fost afectată de un val de caniculă care a durat mai multe zile şi care a epuizat rapid rezervele de precipitaţii de la sfârşitul lui ianuarie şi februarie în regiuni care au nevoie disperată de apă după vremea caniculară de anul trecut.

''Temperaturile ridicate înregistrate în regiune la sfârşitul lui 2022, asociate schimbărilor climatice, au diminuat rezervele de apă din prognoze'', susţine WWA.

''(Aceasta indică) faptul că schimbările climatice au redus disponibilitatea apei în acest interval, accentuând seceta în agricultură, deşi studiul nu a putut cuantifica acest efect''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.