Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Comerţul mondial cu arahnide, tarantule şi scorpioni se desfăşoară pe internet fără control

jornalcidademg.com.br
scorpioni

Comerţul mondial cu arahnide, tarantule şi scorpioni se desfăşoară pe internet practic fără vizibilitate sau control, potrivit unui studiu care atrage atenţia asupra caracterului său ilegal şi a ameninţărilor la adresa biodiversităţii, relatează AFP.

Popularitatea tot mai mare a comerţului cu "animale exotice" din grupul nevertebratelor "aproape a condus la dispariţia anumitor specii", subliniază studiul publicat joi în Nature communications biology.

Autorii studiului, condus de Benjamin Marshall de la Universitatea Sterling din Marea Britanie, au analizat comerţul global cu peste 1.200 de specii de arahnide, de pe 111 site-uri web care funcţionează în nouă limbi, timp de o lună în vara anului 2021, potrivit Agerpres.ro.

Trei sferturi dintre arahnidele oferite online au fost păianjeni, iar restul, mai ales, scorpioni. Printre păianjeni erau disponibile peste 400 de specii de tarantule şi peste 200 de specii de scorpioni din familia buthidae.

Utilizarea internetului pentru a studia acest trafic se explică printr-o lipsă flagrantă de date oficiale privind comerţul cu nevertebrate, care priveşte milioane de arahnide, potrivit cercetătorilor.

Prin urmare, nevertebratele sunt "deseori neglijate în politicile şi practicile de protecţie" a speciilor lor. Convenţia internaţională privind speciile pe cale de dispariţie (CITES) numără, de exemplu, doar o specie de scorpion din cele peste 2.300 cunoscute. Şi, din peste un milion de specii de nevertebrate, mai puţin de 1% au fost evaluate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Studiul constată că noutatea şi caracterul unic al anumitor specii sunt adesea prezentate pentru a facilita vânzarea lor, în special în cazul tarantulelor şi al păianjenilor săritori. Unele site-uri oferă "cutii misterioase" cu păianjeni, al căror conţinut îl va descoperi viitorul proprietar deschizându-le.

Pe lângă lipsa de reglementare privind speciile comercializate, se adaugă efectele specifice caracteristicilor acestor animale. El sunt considerate "cool", conform studiului, iar spaţiul mic de care au nevoie le face deosebit de potrivite pentru habitatele urbane.

Fenomenul este cu atât mai îngrijorător pentru biodiversitate cu cât multe specii listate recent de ştiinţă sunt deja comercializate. Acest lucru complică posibilitatea studierii distribuţiei lor. Aceste animale sunt în general longevive şi se reproduc lent.

"Fără date şi reglementări mai bune, nu va exista nicio modalitate de a evalua impactul comerţului asupra majorităţii speciilor", afirmă studiul. Deoarece multe arahnide sunt luate direct din sălbăticie şi nu sunt crescute, autorii studiului se tem că "multe specii de păianjeni şi scorpioni se îndreaptă spre extincţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.