Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU - Creşterea nivelului de poluare cu ozon amplifică riscul de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare

http://www.green-report.ro
mașini, noxe, poluare

Creşterea nivelului de poluare cu ozon în mediul urban reprezintă un risc major pentru sănătate care conduce la înmulţirea deceselor ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale şi a afecţiunilor cardiace în rândul locuitorilor vulnerabili, conform unui nou studiu realizat recent de o echipă de oameni de ştiinţă chinezi, informează AGERPRES, citând Xinhua.

Citeşte şi: Măsuri URGENTE după alertele meteo. Utilaje de ultimă generaţie, în premieră, în Bucureşti – VIDEO

Date prelevate din 272 de oraşe din China între anii 2013 şi 2015 indică ''dovezi concludente'' care asociază situaţiile din ce în ce mai frecvente de expunere pe termen scurt la poluarea cu ozon cu o înmulţire a numărului de decese ca urmare a bolilor cardiovasculare, potrivit unei lucrări publicate în jurnalul ''Environmental Health Perspectives''. 

Ozonul de la nivelul solului, cunoscut sub numele de smog fotochimic, este cauzat de interacţiunea luminii solare cu oxizii de nitrogen/azot (NOx) şi cu vaste cantităţi de compuşi organici volatili (COV) necontrolaţi rezultaţi ca urmare a arderii combustibililor fosili sau a producţiei de substanţe chimice. 

China duce un război cu poluarea pentru a reduce şi inversa daunele provocate mediului după aproape patru decenii de dezvoltare economică susţinută, însă cea mai mare parte a atenţiei s-a îndreptat către reducerea concentraţiilor de particule în suspensie din atmosferă, PM2,5, mai accentuate în timpul iernii, precizează sursa citată.

Citeşte şi: Ponta, lecţie DURĂ pentru USR pe ordonanţa Split TVA: 'De la 1 ianuarie, Dumnezeu cu mila...'

Kan Haidong, director al Departamentului pentru sănătate publică în cadrul Universităţii Fudan din Shanghai, a declarat că în timp ce PM2,5 contribuie într-o măsură semnificativă la numărul de cazuri de îmbolnăviri din China, ozonul reprezintă la rândul său un factor la fel de important în regiuni precum delta râului Perla. 

''(Concentraţia de) ozon a crescut în ultimii ani în China'', a spus Kan, care a fost implicat în acest studiu. ''Spre deosebire de aceasta, (concentraţia de) PM2,5 a scăzut cu circa 30% în ultimii cinci ani'', a precizat el. 

Lauri Myllyvirta, reprezentantă din Beijing a organizaţiei de protecţia mediului Greenpeace, a declarat că o parte a creşterii considerabile a concentraţiei de ozon din atmosferă poate fi explicată tocmai prin succesul repurtat de China în ceea ce priveşte reducerea concentraţiei de particule în suspensie PM2,5, fapt ce a determinat creşterea cantităţii de lumină solară care a interacţionat cu nivelurile ridicate de NOx şi COV, pe fondul întârzierii acţiunilor pentru reducerea acestora. 

Expunerea medie la ozon în China a crescut cu 17% în perioada 2014-2017, fapt ce a condus la înmulţirea cu 12.000 a numărului de decese premature pe an, a estimat Greenpeace pe baza datelor de la Ministerul Mediului din China şi din raportului Global Burden of Disease (GBD).

Citeşte şi: Imaginile care au făcut-o LEGENDĂ pe Cristina Stamate / VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.