Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU De ce pierderea mirosului este o veste bună pentru pacienții COVID? Cercetătorii europeni explică fenomenul

miros

Celebrul simptom de pierdere a mirosului (anosmie) care se întâlnește adesea în COVID-19 ar fi, de fapt, o veste bună pentru persoanele care se îmbolnăvesc, sugerează rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni, informează Digi24.

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat evoluția stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19. Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii:

Toamna își intră în drepturi, vremea se schimbă radical: prognoza meteo pe 2 săptămâni

  • grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu;
  • apoi „moderații”, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;
  • „severii”, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;
  • cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare.

Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom.

Urmează România? Primele două țări din UE care decretează STARE DE URGENȚĂ, din cauza coronavirusului

La prima vedere, acest rezultat poate părea uluitor, deși pierderea mirosului nu este deloc o senzație plăcută. Totuși, cum se explică acest fenomen? Potrivit medicilor, principala ipoteză este că pacienții atinși de o formă ușoară de COVID-19 au un mai bun răspuns imunitar local și grație unei producții mai ridicate de anticorpi, se limitează propagarea virusului în organism.

Cu ajutorul scanării RMN, s-a constatat o inflamație în căile superioare nazale și la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacienții atinși de o formă ușoară de COVID. În loc să facă ravagii în plămâni, coronavirusul ar provoca astfel mai degrabă o reacție inflamatorie în fosele nazale.

„Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul”, a explicat la France Info dr. Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch, cel care a condus acest studiu împreună cu profesorul Sven Saussez de la Universitatea din Mons.

O altă veste bună menită să îi liniștească pe cei care suferă de anosmie ca urmare a unei infecții cu coronavirus este că potrivit studiului, 85 la sută dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și le-au recăpătat în decurs de trei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.