Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu Deloitte - Încrederea firmelor cu capital privat continuă să crească pe fondul previziunilor economice optimiste

forbes.ro
deloitte

Încrederea firmelor cu capital privat (private equity) din Europa Centrală continuă să crească semnificativ pe fondul previziunilor economice optimiste, conform celui mai recent studiu Deloitte CE Private Equity Confidence Survey, 70% dintre respondenţi considerând că economia se va îmbunătăţi, conform agerpres.

De asemenea, pentru prima dată începând din anul 2007, niciunul dintre fondurile de capital privat participante la studiul Deloitte nu se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei economice. Sondajul arată o creştere a indicelui de încredere de la 62, în vara anului 2020, la 149, aproape de vârfurile din 2007 şi 2011, iar 98% dintre respondenţi se aşteaptă ca activitatea pe această piaţă să se intensifice sau să se menţină la acelaşi nivel în lunile următoare, se menţionează într-un comunicat remis, miercuri, Agerpres.

Deoarece se aşteaptă ca preţurile, deja ridicate, să îşi continue ascensiunea, patru din zece fonduri de capital privat (41%) au o abordare mai prudentă în ceea ce priveşte deciziile de a cumpăra. În paralel, preţurile ridicate creează şi un moment bun pentru a obţine câştiguri, după cum au menţionat aproape 20% dintre firmele de PE, care intenţionează să se concentreze pe vânzare în lunile următoare. Fondurile de private equity care deţin active în sectoare ce au înregistrat creşteri, cum ar fi sănătatea, tehnologia, fintech-urile şi spaţiile de vânzare cu amănuntul către consumatori, s-au bucurat de un interes sporit din partea potenţialilor ofertanţi şi, prin urmare, ar putea fi interesate să vândă în contextul preţurilor mari.

"În ciuda blocajului care s-a instalat imediat după izbucnirea pandemiei, piaţa de private equity a avut o evoluţie bună în ultimele 18 luni şi are aşteptări optimiste pentru viitor, bazate pe experienţa acumulată după criza financiară, pe strategiile de creştere care s-au dovedit de succes şi pe redresarea economică. Trebuie menţionat că peste jumătate dintre participanţii la studiul Deloitte au confirmat că implementează politici de investiţii care includ factori ESG (environmental, social, governance). În România, mai mulţi jucători în domeniu, precum Oresa, Abris Capital, Sarmis Capital, Black Sea Fund, Morphosis Capital etc., au fost activi anul acesta în industrii precum alimentară, tehnologie, servicii, sănătate, şi ne aşteptăm să vedem tranzacţii în care sunt implicate firme de private equity şi în următoarea perioadă", a spus Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanţă financiară, Deloitte România.

Studiul arată, de asemenea, că două treimi dintre firmele de capital privat preconizează o îmbunătăţire a eficienţei financiare a investiţiilor, acestea fiind cel mai ridicate aşteptări din 2004 şi 2005, când piaţa se afla în perioada de creştere accelerată.

În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, aproape 60% dintre respondenţi se aşteaptă la creştere, în contextul în care investitorii au la dispoziţie capital, iar creditorii continuă să ofere condiţii avantajoase. Aceasta este cea mai mare pondere a respondenţilor care se aşteaptă la o creştere înregistrată din anul 2006, înainte de criza financiară globală. Deşi Europa Centrală rămâne în principal o piaţă cu tranzacţii de valoare medie, în ultima vreme au fost raportate tot mai multe tranzacţii de valoare mare, se arată în comunicat.

Companiile lideri de piaţă continuă să fie cele mai interesante pentru fondurile de private equity care vor să cumpere, fiind menţionate de 54% dintre respondenţi. Studiul arată că şi companiile de dimensiune medie care sunt în etapa de dezvoltare au atras tot mai mult atenţia firmelor de capital privat, 37% dintre respondenţi aşteptându-se să se confrunte cu competitori în încercarea de a investi în astfel de companii.

"Interesul crescut pentru companiile de talie medie poate fi rezultatul creşterii preţurilor, care descurajează unii investitori să achiziţioneze lideri de piaţă şi îi determină să se concentreze asupra companiilor care pot beneficia de strategiile de creştere specifice fondurilor de private equity şi care, prin urmare, pot fi achiziţionate la multipli de evaluare mai mici", subliniază consultanţii Deloitte.

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluţia pieţei de private equity din 2003, de două ori pe an.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă în management şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.600 de profesionişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.