Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU: Gospodăriile din România alocă 39 de lei pentru educaţie la fiecare 100 lei cheltuiţi din bani publici

www.stirileprotv.ro
bani, lei, bancnote

Subfinanţarea din educaţie este o problemă evidentă în România, în contextul în care gospodăriile cheltuie în medie 39 de lei pentru educaţie la fiecare 100 lei cheltuiţi din bani publici, cea mai ridicată proporţie din Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor publicate de Comisia Europeană (CE), iar Guvernul trebuie să-şi asume ca prioritate vitală menţinerea tuturor copiilor în şcoală şi sprijinirea celor mai vulnerabili în procesul educaţional, potrivit unui comunicat publicat de ONG-ul Salvaţi Copiii.

Mai mult de jumătate dintre tinerii români cu vârsta de 15 ani din sfertul economic cel mai defavorizat nu posedă nivelul minim de competenţe în ştiinţă (56,1%), citit (57,5%) şi matematică (59%), potrivit datelor CE, anunță News.ro.

Citește și: Rata şomajului a ajuns la 4,9% în octombrie, în scădere faţă de luna precedentă

Decalajul este unul dintre cele mai ridicate din UE: 36,9 puncte procentuale la ştiinţă, comparativ cu 26,2 puncte procentuale în UE, arată datele CE. Un copil care provine dintr-un mediu vulnerabil va avea probleme în procesul de învăţare şi va înregistra un decalaj greu de corectat, a avertizat preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

”Educaţia este valoarea fără de care o societate nu funcţionează optim. Tocmai de aceea trebuie ca orice guvern să îşi asume ca prioritate vitală menţinerea tuturor copiilor în şcoală şi sprijinirea celor mai vulnerabili în procesul educaţional. Un copil care provine dintr-un mediu vulnerabil lipseşte de la ore, nu are cum să îşi facă temele şi înregistrează, astfel, un decalaj greu de corectat, care conduce la abandon şcolar. Acest copil este responsabilitatea autorităţilor, a întregii societăţi, nu doar a familiei, iar programul Şcoala după Şcoală a devenit unul vital”, a spus Gabriela Alexandrescu, în cadrul comunicatului.

Organizaţia Salvaţi Copiii organizează în acest a 17-a ediţie din Festivalul Brazilor de Crăciun, în care artişti, voluntari şi oameni de afaceri pot susţine copiii vulnerabili să meargă la şcoală. Până acum, la cele 16 ediţii ale festivalului, organizaţia a strâns fonduri în valoare de 3,87 milioane euro şi a reuşit să ofere asistenţă pentru 28.195 de copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.