Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU: Nivelul de stres al primatelor scade atunci când sunt eliberate în sălbăticie

twimg.com
maimuta trista

STUDIU: Nivelul de stres al primatelor scade atunci când sunt eliberate în sălbăticie.

Experţi în fauna sălbatică au dovedit pentru prima dată că reintroducerea treptată a primatelor în sălbăticie le îmbunătăţeşte starea de bine, relatează dpa joi.

Centrele de salvare eliberează cu regularitate animalele care sunt considerate pregătite în habitatele lor naturale, iar acum s-a dovedit ştiinţific că acest lucru le reduce nivelul de stres, conform Agerpres.

O echipă de experţi a studiat mandrili care au fost eliberaţi în sălbăticie în cadrul unui program atent etapizat şi a constatat că animalele s-au adaptat cu succes.

Studiul, publicat în revista Conservation Physiology, a arătat că răspunsul la stres al mamiferelor a fost mai mic în sălbăticie decât era atunci când locuiau într-un sanctuar.

Echipa, aflată în Republica Congo, a transferat 15 mandrili de la Sanctuarul Tchimpounga la o incintă din Parcul Naţional Conkouati-Douli folosită înainte de eliberare, şi apoi chiar în parc.

Mandrilii sunt vânaţi pentru carne sau pentru comerţul cu animale de companie şi sunt vulnerabili la pierderea habitatului, aşa că puii orfani sunt duşi în sanctuare pentru a fi crescuţi.

Cercetătorii au testat probe de fecale pentru enzime care indică nivelurile de anxietate ale animalelor şi, fără a fi surprinzător, testele au arătat că mandrilii transportaţi în cuşti erau stresaţi.

Răspunsul lor la stres a scăzut din nou în incinta folosită înainte de eliberare, care a oferit mandrililor un loc sigur pentru a se adapta la noul lor mediu.

Iar nivelul lor de stres, crucial pentru adaptarea cu succes la noua lor viaţă, nu a crescut după eliberarea în pădure.

După o lună de viaţă în libertate, răspunsul la stres al mandrililor a scăzut sub nivelurile observate în timp ce se aflau în sanctuar, iar după un an răspunsul la stres a fost de aproximativ jumătate din cel înregistrat în sanctuar.

Autorii studiului au afirmat că un proces foarte lent şi constant pentru eliberarea lor în sălbăticie este cheia reintroducerii cu succes a animalelor în mediul lor natural.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.