Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU - Practicarea unui instrument muzical în copilărie, minte mai ascuțită la bătrânețe

creier

Cercetătorii au descoperit o legătură între învățarea unui instrument muzical în tinerețe și îmbunătățirea abilităților de gândire mai târziu.

Cei care cântă la un instrument muzical au avut rezultate mai bune de-a lungul vieții la un test de capacitate cognitivă decât cei fără experiență, arată într-un studiu al Universității din Edinburgh.

Profesorul Ian Deary, fost director al Centrului pentru Îmbătrânire Cognitivă și Epidemiologie Cognitivă din cadrul universității, a declarat: "Trebuie să subliniem faptul că asocierea pe care am găsit-o între practicarea unui instrument și îmbunătățirea cognitivă pe parcursul vieții a fost mică și că nu putem dovedi că prima a provocat-o pe cea de-a doua. Cu toate acestea, în timp ce noi și alții căutăm numeroasele efecte mici care ar putea contribui la îmbătrânirea mai sănătoasă a creierului unor persoane decât a altora, aceste rezultate merită urmărite".

Dintre cei 366 de participanți, 117 au raportat o anumită experiență în practicarea unui instrument muzical - majoritatea în timpul copilăriei și adolescenței. Cel mai des instrument a fost pianul, dar participanții au cântat și la alte instrumente, precum acordeon, cimpoi, chitară și vioară, notează The Guardian, conform Mediafax.

Participanții au fost testați cu privire la o serie de funcții fizice și mentale pe măsură ce înaintau în vârstă, inclusiv reluarea unui test standardizat de capacitate cognitivă pe care fiecare dintre ei l-a susținut la vârsta de 11 ani, care includea întrebări care necesitau raționament verbal, conștientizare spațială și analiză numerică.

Membrii grupului care au refăcut testul la vârsta de 70 de ani au fost chestionați despre experiențele muzicale din timpul vieții de către cercetătorii dornici să afle dacă experiența muzicală este legată de îmbătrânirea sănătoasă.

În cadrul studiului, echipa a folosit modele statistice pentru a căuta asocieri între experiența unei persoane care a cântat la un instrument muzical și schimbările în abilitățile de gândire ale acesteia între 11 și 70 de ani.

Universitatea arată că descoperirile oferă noi dovezi că practicarea unui instrument muzical este asociat cu beneficii cognitive mici, dar detectabile, de-a lungul vieții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.