Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Propaganda rusă, în presa online a Republicii Moldova: Este etalată supremaţia Rusiei, puterea militară, economică și politică

net, rusia

Spaţiul informaţional online al Republicii Moldova continuă să fie afectat de propaganda rusă, potrivit unui studiu realizat de experţi de la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene din Chişinău (IPRE), citat luni de postul public de televiziune Moldova 1, potrivit Agerpres.

Potrivit cercetării, sursele mass-media ce promovează interesele Federaţiei Ruse şi-au mărit numărul ştirilor şi articolelor manipulatorii pe parcursul ultimilor trei ani.

'Propaganda rusă în mass-media online continuă să funcţioneze, deoarece legea antipropagandă vizează doar televiziunile', a explicat Simion Ciochină, expert IPRE, adăugând că în respectivele materiale este etalată 'supremaţia Rusiei, puterea ei din punct de vedere militar, economic şi politic'.

Autorii studiului susţin că fenomenul propagandei mediatice ruseşti reprezintă una dintre principalele provocări pentru spaţiul informaţional al Republicii Moldova.

Citește și Gabriela Firea, critici pentru social-democrații care nu și-au mai asumat cererea de demisie a lui L. Dragnea: Înainte de orice, trebuie să fim demni

'Nu am asistat la cazuri când mass-media online care promovează Federaţia Rusă au fost sancţionate, deci ştirile circulă. Actualmente vedem că o mare parte din cetăţeni se informează preponderent în mediul online. Astfel, pericolul este în creştere. Trebuie stabilite nişte mecanisme de monitorizare a acestor surse mass-media, inclusiv a mesajelor pe care acestea le promovează', a subliniat Simion Ciochină.

În acelaşi timp, autorii studiului atrag atenţia că materialele propagandistice, promovate în mediul online de către media ruse, ar putea constitui un pericol pentru următorul scrutin parlamentar.

'Orice interferenţă trebuie privită cu anumită îngrijorare. Desigur, este un pericol, mai cu seamă în preajma alegerilor. Rusia încearcă să folosească această pârghie a propagandei pentru a obţine un scor favorabil ei aici. Principiile pluralismului, principiile democraţiei în cazul de faţă sunt viciate', a opinat la rândul său Nicolae Negru, un cunoscut jurnalist moldovean.

În decembrie trecut, parlamentul de la Chişinău a votat legea antipropagandă. Documentul prevede interzicerea ştirilor, emisiunilor informativ-analitice şi militare din Federaţia Rusă, dar şi din alte state care nu au semnat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră. În cazul încălcării noilor prevederi, radiodifuzorii riscă amenzi între 70.000 şi 100.000 de lei (moldoveneşti) sau retragerea licenţei în cazul unor sancţiuni repetate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.