Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Propunerea FIFA de organizare a unei Cupe Mondiale o dată la doi ani ar putea costa ligile 8 miliarde de euro pe sezon

fifa

Propunerea FIFA de organizare a unei Cupe Mondiale o dată la doi ani și de modificare a Cupei Mondiale a Cluburilor ar putea costa marile ligi naționale de fotbal și UEFA aproximativ 8 miliarde de euro pe sezon, potrivit unui raport comandat de ligile europene, anunță Mediafax.

Competițiile internaționale mai frecvente, precum și meciurile internaționale suplimentare ale cluburilor ar putea duce la schimbări majore în programul ligilor naționale, inclusiv la reducerea numărului de echipe care concurează în ele, la trecerea de la meciurile din weekend la cele din timpul săptămânii și la mai puține meciuri interne, se arată în raport.

Raportul, întocmit de firmele de consultanță KPMG și Delta Partners de la FTI, și consultat înainte de publicare de Reuters, a prezis că, pe lângă reducerea veniturilor cluburilor, o astfel de mișcare ar afecta interesul spectatorilor pentru meciuri.

De asemenea, ar reduce interesul agenților de publicitate pentru fotbalul intern și ar pune presiune asupra jucătorilor, ceea ce ar duce la un joc de o mai slabă calitate, se arată în raportul prezentat de Reuters.

Gianni Infantino, președintele organismului de conducere al fotbalului mondial, a declarat luna trecută că FIFA discută organizarea Cupei Mondiale o dată la doi ani, în loc de actualul ciclu de patru ani.

Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal și șef al departamentului de dezvoltare globală al FIFA, a propus un nou calendar care ar prevedea o reducere a numărului de pauze internaționale pentru calificări, cu una sau două pauze mai lungi pentru a comprima procesul de calificare.

El a sugerat organizarea Cupei Mondiale în ani alternativi, cu campionate continentale precum Euro și Copa America între ele. De asemenea, el solicită perioade de odihnă obligatorii pentru a evita epuizarea jucătorilor.

Cu toate acestea, ideea s-a lovit de o opoziție puternică din partea UEFA, care gestionează Liga Campionilor, extrem de populară și profitabilă, și din partea ligilor naționale precum Serie A din Italia, La Liga din Spania și Premier League din Anglia, care au un număr enorm de fani la nivel mondial.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a susținut că o Cupă Mondială mai frecventă ar dilua valoarea acesteia și ar dăuna altor competiții. El a amenințat că va conduce un boicot european al unei Cupe Mondiale suplimentare.

Wenger, în septembrie, a declarat: "Până acum, fotbalul de club reprezintă 80%, iar fotbalul la nivel de echipe naționale 20% și vreau să păstrez acest echilibru".

FIFA nu a a promis că va răspunde cu propriul studiu de fezabilitate.

Raportul, care a analizat, de asemenea, și ligile din Statele Unite, Mexic, Japonia și Africa de Sud, precum și cele cinci mari ligi europene, susține că chiar și cele mai puțin perturbatoare opțiuni le-ar costa miliarde de dolari anual.

Cea mai mare lovitură ar fi dată de diminuarea veniturile din drepturile TV. Autorii raportului au calculat că cele mai mari 40 de ligi naționale din întreaga lume și competițiile de club ale UEFA, cum ar fi Liga Campionilor, ar putea pierde până la 5 miliarde de euro pe sezon numai din acordurile audiovizuale - mai mult de o treime din ceea ce câștigă ligile în prezent din drepturile TV.

Studiul estimează că ligile ar pierde mai mult de un miliard pe an din drepturile vizuale din cauza reducerii numărului de meciuri, 1,75 miliarde de euro din cauza unui calendar scurtat și alte 900 milioane de euro pentru schimbările de program, meciurile din weekend fiind transferate la mijlocul săptămânii.

Veniturile totale din drepturile audiovizuale generate de ligi ar scădea de la peste 14 miliarde de euro la aproximativ 9 miliarde de euro, prevede studiul.

Analistul senior al Enders Analysis, François Godard, a declarat că organizarea unei Cupe Mondiale bienale ar fi foarte riscantă.

"Îngrijorarea mea este că la un moment dat cererea se prăbușește. Riscul unei scăderi bruște și dramatice este uriaș dacă slăbești produsul principal (ligile naționale)", a declarat el pentru Reuters.

"Dacă treci la acest nou model, cu o Cupă Mondială la fiecare doi ani, iar meciurile trebuie mutate din weekend în mijlocul săptămânii și ai un sezon general mai scurt, iar unii jucători ar putea să nu fie disponibili la un moment dat, îți slăbești produsul principal".

Raportul a precizat că pierderile comerciale ar fi de până la 2,16 miliarde pe sezon, o scădere de aproximativ 25%, iar impactul negativ asupra veniturilor din ziua meciurilor ar costa cluburile 1,2 miliarde de euro, din nou o scădere de aproximativ 25%.

Acesta a luat în calcul mai multe scenarii. Dar în toate acestea ligile prevăd că, începând cu sezonul 2024-25, ar fi obligate să reducă competițiile interne la 18 echipe și să își încheie sezoanele la începutul lunii mai pentru a se încadra în planurile FIFA.

Raportul va fi prezentat la reuniunea anuală a Forumului Ligilor Mondiale, săptămâna viitoare, a declarat Enrique Bonilla, președintele Forumului și al Liga MX.

"Aceste planuri sunt împotriva ligilor, cluburilor și jucătorilor", a spus Bonilla.

Cupa Mondială din 2018 a generat venituri de 5,37 miliarde de dolari pentru FIFA.

Veniturile brute din Liga Campionilor UEFA 2021/22, UEFA Europa League și UEFA Europa Conference League și Supercupa UEFA 2021 sunt estimate la 3,5 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.