Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Spermatozoizii se mișcă diferit de cum se știa

Radu Pop
spermatozoid

Un recent studiu științific descrie modul în care se deplasează spermatozoizii și infirmă un model care data din 1677, ceea ce ar putea fi un pas major în lupta împotriva infertilității, potrivit Digi24.

Prima dată spermatozoizii au putut fi observați în 1677, odată cu inventarea microscopului de către Antoni Van Leeuwenhoek. Considerat de mulți unul dintre precursorii biologiei celulare și ai microbiologiei, savantul olandez constată că sub lama se sticlă, aceste organisme microscopice se deplasează precum o anghilă prin apă: o mișcare simetrică la stânga și la dreapta, propulsată de flagelul cu care se termină celula sexuală masculină.

Acest mod de deplasare este acum negat acum.

Un studiu publicat la 31 iulie în revista Science Advances dezvăluie că celula sexuală masculină are, de fapt, mișcarea unui tirbușon. Cercetătorii au realizat un model 3D al mișcărilor „cozii” cu care se termină un spermatozoid (flagelul). Cu o cameră care poate filma 55.000 de cadre pe secundă, oamenii se știință au putut reproduce în imagini deplasarea gameților masculini.

Jumătate din problemele de infertilitate sunt la bărbați, iar a înțelege mai bine cum funcționează spermatozoizii umani este fundamental pentru dezvoltarea unor instrumente de diagnostic ce vor ști să identifice spermatozoizii anormali, arată doctorul Hermes Gadêlha, unul dintre autorii studiului.

Citește și: Șantajul dintre două videochatiste s-a terminat în instanță: ‘Știu ce faci, dragă fată norocoasă. Știu unde, știu pe ce site-uri, la ce studio’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.