Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Unul din trei români vrea să își implanteze un cip în cap ca să-și dezvolte capacitatea creierului

creier

Peste o treime dintre români (35%) ar fi interesați să-și dezvolte capacitatea creierului prin intermediul augmentării umane, arată o cercetare Kaspersky. Cel mai mare interes pentru creșterea capacității intelectuale se regăsește în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, potrivit unui studiu preluat de Mediafax.

Un nou studiu, realizat inclusiv în România, a constatat că mai mult de una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenței sau a capacității intelectuale cu ajutorul tehnologiei, dacă ar putea.

În plus, mai mult de jumătate (52%) dintre oameni consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească augmentarea umană pentru a îmbunătăți capacitatea copiilor de a învăța la școală.

Citește și: Dan Barna tună și fulgeră: ‘Vechile partide PSD, PNL şi UDMR au boicotat referendumul Fără Penali’

Augmentarea umană este procesul de îmbunătățire fizică a corpului cu ajutorul tehnologiei, de exemplu, prin introducerea unui cip în creier pentru a-i permite acestuia să funcționeze mai rapid și să acceseze instantaneu o gamă largă de informații de pe Internet.

Cel mai mare interes pentru creșterea capacității intelectuale se regăsește în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani (27%) și scade odată cu vârsta, până la 22% în rândul celor între 35 și 54 de ani și doar 17% pentru cei cu vârsta peste 55 de ani. Femeile (23%) sunt puțin mai interesate de îmbunătățirea inteligenței decât bărbații (22%).

Îmbunătățirea nivelului de inteligență cu ajutorul tehnologiei a înregistrat cea mai mare popularitate în România, unde mai mult de o treime (35%) dintre respondenți ar fi interesați să-și dezvolte capacitatea creierului, urmată de Ungaria și Maroc (ambele cu 30%). Interesul a fost cel mai scăzut în Danemarca (12%), Germania și Grecia (ambele 16%). Aproape jumătate (49%) consideră că este ”total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenți în general.

Acest studiu amplu a analizat părerile a 14.500 de adulți din 16 țări din Europa și Africa de Nord și a constatat că aproape două treimi (63%) dintre respondenți ar lua în considerare îmbunătățirea corpurilor cu ajutorul tehnologiei - fie permanent, fie temporar. Italienii sunt cei mai dispuși să ia în considerare augmentarea umană (81%), iar britanicii se situează la polul opus (33%). Unii respondenți și-au exprimat chiar dorința de a-și conecta dispozitivele smartphone la corpurile lor.

„Securitatea va fi o preocupare cheie pe măsură ce augmentarea umană prinde contur. Există riscul ca tehnologia de augmentare umană să avanseze în afara controlului guvernelor sau al altor organisme de reglementare, ceea ce reprezintă un aspect cu potențial periculos pentru umanitate”, spune Marco Preuss, directorul echipei globale de cercetare și analiză pe Europa, la Kaspersky.

Citește și: ‘A executat ordinul președintelui’ – Traian Băsescu, despre implicarea lui Florian Coldea în Irak, acolo unde fostul șef operativ SRI nu avea competență .

Augmentarea umană are, de asemenea, implicații importante pentru societate, în special în educație și la locul de muncă. Unii lideri din domeniul tehnologiei sugerează că cipurile implantate în creier ar putea ajuta la soluționarea problemelor de sănătate mintală și la creșterea performanței.

Majoritatea respondenților își doresc tehnologiile de augmentare umană pentru binele umanității, mai mult de jumătate (53%) spunând că ar trebui folosită pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Munca de teren a fost realizată de Opinium Research în perioada 9-27 iulie 2020. Opinium a chestionat 14.500 de adulți în 16 țări, inclusiv Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Maroc, Olanda, Portugalia, România, Spania, Elveția și Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.