Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Virusul care ucide populaţia de koala se transmite de la mamă la pui

thewest.com.au
Koala pui

Virusul mortal care deteriorează sistemul imunitar şi provoacă boli precum cancerul la populaţia de koala este transmis de la mamă la pui, potrivit unui studiu publicat marţi în Australia cu ocazia zilei naţionale dedicate acestei specii ameninţate cu dispariţia, relatează EFE.

Retrovirusul koala (KoRV), supranumit SIDA al acestei specii şi care predispune populaţia de koala la contractarea unor boli precum clamidia, precum şi alte patologii, afectează aceste marsupiale care trăiesc pe costa de est a Australiei, potrivit agerpres.ro.

"KoRV şi bolile asociate constituie o ameninţare cu care se confruntă koala, alături de pierderea habitatului lor", a declarat expertul în bioştiinţă moleculară Keith Chappell, într-un comunicat difuzat de Universitatea din Queensland.

Keith Chapell, care a participat la acest studiu, a avertizat că virusul KoRV afectează sistemul imunitar al koala şi reduce capacitatea de supravieţuire a acestor animale, agravată de factorii de stres ambientali, precum incendiile de pădure, care sunt frecvente în această ţară.

Înainte de acest studiu, cercetătorii ştiau că exemplarele de koala din nordul Australiei împărtăşesc o versiune unică a retrovirusului, conservată şi integrată în genomul lor, dar nu ştiau cu exactitate cum se răspândesc variantele virale.

În încercarea lor de a elucida aceste necunoscute, cercetătorii au analizat eşantioane de ADN prelevate de la 109 de koala care trăiesc în captivitate în mai multe zone din statul australian Queensland, situat în nordul ţării. După ce au identificat 421 de variante de secvenţe ale retrovirusului, ei au descoperit că transmiterea se face prin expunerea apropiată a puilor la mamele lor.

"Mamele împărtăşeau de trei ori mai mai multe variante ale virusului decât taţii, fapt ce sugerează că ele sunt principala cale de transmitere a virusului", a precizat Keith Chappell, potrivit căruia nu există dovezi că exemplarele de koala contractează clamidia pe cale sexuală.

Potrivit lui Briony Joyce, autoarea principală a studiului, publicat în revista ştiinţifică PNAS, descoperirea va ajuta la dezvoltarea de tratamente antiretrovirale axate asupra femelelor pe durata creşterii puilor.

Koala (Phascolarctos cinereus), un mamifer foarte delicat şi sensibil la orice schimbare a mediului, petrece 20 de ore din zi dormind sau odihnindu-se şi foloseşte restul de patru ore pentru a se alimenta cu frunzele arborilor de eucalipt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.