Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiul care provoacă o REVOLUȚIE: 30 de civilizații EXTRATERESTRE există în galaxia noastră

Agerpres
Calea Lactee spatiu

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a oferit, într-un studiu publicat luni, o estimare mai restrânsă asupra numărului posibil de civilizaţii extraterestre din galaxia noastră, relatează UPI.

Pe baza presupunerii că viaţa ar evolua pe alte planete într-un mod similar celui în care a apărut pe Pământ, cercetătorii au stabilit că ar trebui să existe aproximativ treizeci de civilizaţii inteligente, care comunică activ, în Calea Lactee, potrivit unui studiu publicat luni în Astrophysical Journal.

Citește și: Traian Băsescu, despre relaxarea restricțiilor: Nu aş fi renunţat la starea de urgenţă până la 15 iulie

''Ar trebui să existe cel puţin câteva zeci de civilizaţii active în galaxia noastră, pe baza presupunerii că este nevoie de cinci miliarde de ani pentru ca viaţa inteligentă să evolueze pe alte planete, ca pe Pământ'', a declarat cercetătorul principal Christopher Conselice, profesor de astrofizică la Universitatea din Nottingham, citat într-un comunicat. "Această idee are în vedere evoluţia, dar la scară cosmică. Noi numim acest calcul Limita Copernicană Astrobiologică", a precizat cercetătorul.

Pentru a face o estimare mai precisă cu privire la numărul de civilizaţii extraterestre din Calea Lactee, cercetătorii s-au bazat pe două limite, fragilă şi dură. Limita fragilă reprezintă timpul necesar pentru evoluţia civilizaţiilor inteligente, mai puţin sau aproximativ cinci miliarde de ani. Oamenii capabili de comunicare la distanţă au apărut la aproximativ 4,5 miliarde de ani de la debutul vieţii. Limita dură este reprezentată de conţinutul de metal din stelele asemănătoare Soarelui. Pentru ca un sistem solar să găzduiască viaţă inteligentă, oamenii de ştiinţă estimează că steaua trebuie să aibă un conţinut de metal egal cu cel al Soarelui, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO Alexandru Rafila a răspuns la o întrebare-cheie! Ne afectează sau nu tehnologia 5G sănătatea?

"Metoda clasică de estimare a numărului de civilizaţii inteligente se bazează pe realizarea unor estimări ale valorilor asociate vieţii, prin urmare opiniile despre astfel de probleme variază destul de mult", a declarat Tom Westby, astrofizician la aceeaşi universitate şi autor principal al studiului. ''Noul nostru studiu simplifică aceste ipoteze folosind date noi, oferindu-ne o estimare solidă a numărului de civilizaţii din galaxia noastră'', a adăugat specialistul.

După cum oamenii de ştiinţă recunosc în studiul lor, există şi alte provocări - în afară de Limita Copernicană Astrobiologică - referitoare la civilizaţiile inteligente şi la capacitatea noastră de a comunica cu acestea.

Citește și: Marcel Ciolacu continuă atacul la adresa Guvernului: Și-au bătut joc cu cinism de oameni

Pentru ca oamenii de pe Pământ să intre în contact cu o civilizaţie extraterestră îndepărtată, aceasta trebuie să se menţină o lungă perioadă de timp. Oamenii sunt capabili să comunice pe distanţe lungi de aproximativ o sută de ani. Dacă civilizaţiile apar, dar nu rezistă la fel de mult ca cea umană am putea să nu intrăm niciodată în contact cu ele.

Pentru a comunica cu una dintre civilizaţiile inteligente ale galaxiei, atât oamenii, cât şi extratereştrii au nevoie de tehnologii avansate de comunicare.

Citește și: Informații bombă! Procuror-șef DNA anunță că are ‘dosare importante, cu persoane importante’

Conform analizelor recente, în medie, o civilizaţie extraterestră s-ar afla la 17.000 de ani-lumină, complicând trimiterea şi primirea semnalelor de comunicare.

''Noua noastră cercetare sugerează că aceste căutări ale civilizaţiilor inteligente extraterestre nu doar că dezvăluie modul în care se formează viaţa, ci ne oferă totodată indicii despre cât timp va dura civilizaţia noastră'', a adăugat Conselice.

Citește și: Ce se întâmplă cu datoria externă a României – Date de la BNR

''Dacă descoperim că viaţa inteligentă este comună, atunci acest lucru ar dezvălui faptul că civilizaţia noastră ar putea exista mult mai mult decât câteva sute de ani; în mod alternativ, dacă vom constata că nu există civilizaţii active în galaxia noastră, acesta este un semn rău pentru existenţa noastră pe termen lung'', a spus el.

''Căutând viaţa inteligentă extraterestră - chiar dacă nu găsim nimic - ne descoperim viitorul şi soarta'', a mai spus Conselice.

Citește și: Traian Băsescu, despre relaxarea restricțiilor: Nu aş fi renunţat la starea de urgenţă până la 15 iulie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.