Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse privind participarea celui mai performant avion rusesc la luptele din Ucraina. Occidentalii susțin că nu există dovezi/ Rușii laudă Su-57

Fighter Jets World
Su-57 super stealth

Rusia susține că avionul său de luptă Su-57 se comportă "strălucit" în Ucraina, dar există puține dovezi că avionul despre care spune că ar fi de generația a cincea este folosit cu adevărat acolo.

În ciuda rezultatelor modeste generale a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei pe cerul Ucrainei pe parcursul invaziei rusești, liderii militari ruși susțin, totuși, că noile arme de prestigiu, precum avionul de vânătoare Su-57 Felon, au avut performanțe bune pe parcursul conflictului din țara vecină.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarant că Su-57 Felon a fost deja folosit "cu brio" în lupte în timpul invaziei Rusiei, dar dovezile că aeronava a participat la lupte acolo par să fie inexistente.

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune controlat de stat Rossiya-1, ministrul Șoigu a afirmat că Felon "s-a manifestat în mod strălucit" pe parcursul așa-numitei "operațiuni militare speciale" a Rusiei, potrivit Insider.

De ce nu ar fi considerat un avion de generația a cincea

În special, Șoigu a ținut morțiș să sublinieze presupusele protecții de la bordul aeronavei împotriva apărării aeriene, precum și utilitatea armamentului său ofensiv, ca răspuns la o întrebare privind angajarea în luptă a aeronavei în Ucraina.

Moscova susține că prin utilizarea Su-57, Moscova încearcă în premieră să dezvolte un avion de luptă de generația a cincea.

Cu toate acestea, în timp ce o mare parte din ceea ce se știe despre Su-57 se bazează pe informațiile publicate de Rusia sau pe cele care au fost lăsate să ajungă la observatori externi, este foarte puțin probabil ca Su-57 Felon, așa cum este supranumit sub numele său de raport NATO, să dețină multe dintre caracteristicile-cheie ale unui avion de generația a cincea.

Pentru ca o aeronavă să fie considerată în general ca fiind de generația a cincea, aceasta trebuie să posede caracteristici tehnice specifice, cum ar fi capacitatea de a zbura la viteze supersonice fără postcombustie, precum și capacitatea de a servi drept centru de rețea pentru alte active militare.

Cu toate acestea, caracteristica definitorie a apartenenței la clubul celei de-a cincea generații poate fi considerată capacitatea stealth, pe care Rusia pare să se străduiască să o implementeze în Su-57.

Șoigu, declarații exagerate despre Su-57?

Din cauza unei serii de provocări tehnice în dezvoltarea diferitelor aspecte ale Su-57, cum ar fi lipirea panourilor de caroserie pe aeronavă suficient de strâns pentru a reduce profilul radar al Su-57 sau dificultățile de a dota aeronava cu motoare cu capacitate de invizibilitate, capacitatea de invizibilitate a Su-57 este discutabilă.

Cu toate acestea, Rusia pare să fie foarte interesată să ofere Su-57 capacitățile de rețea care sunt atât de apreciate la avioanele de generația a cincea, ceea ce poate fi observat în asocierea de către Rusia a S-70 Okhotnik ca și "camarad loial" al Su-57, cu care este proiectat să lucreze în luptă.

Deși se pare că Su-57 este echipat pentru a transporta o combinație de rachete aer-aer și rachete cu rază de acțiune dincolo de raza vizuală, precum și rachete aer-sol sau bombe ghidate cu precizie, lipsa unei experiențe de luptă confirmate a Su-57 face ca aceste afirmații să fie dificil de confirmat.

În pofida faptului că Shoigu a exagerat cu privire la presupusele performanțe ale Su-57 în Ucraina, este puțin probabil ca Su-57 să fi văzut lupte în Ucraina până în prezent - sau chiar deloc.

Nicio dovadă că Rusia a folosit Su-57 și în Siria

Moscova a afirmat pentru prima dată că Su-57 a văzut prima sa experiență de luptă în 2018, ca parte a intervenției Rusiei în războiul civil sirian în numele dictatorului țării, Bashar al-Assad.

Cu toate acestea, nu a ieșit la iveală nicio dovadă a utilizării sale în luptă în Siria.

În ciuda afirmațiilor rusești din mai 2022, după invazia Rusiei în Ucraina din februarie, potrivit cărora Su-57 că aeronava a văzut pentru prima dată lupta în Ucraina în primele două-trei săptămâni după invazie, dovezile privind participarea Su-57 la luptă au fost la fel de puține.

Potrivit unor surse anonime din industria militară rusă care au vorbit cu presa de stat rusă, Su-57 ale Rusiei au tras rachete asupra unor ținte din Ucraina la distanțe mari, ceea ce ar fi dificil de dovedit sau cnfirmat în mod concludent.

Cu mai puțin de 10 Su-57 probabil în flota rusă în prezent, Rusia a rămas ezitantă în ceea ce privește desfășurarea și potențialul de a risca distrugerea jenantă a unui sistem de prestigiu precum Su-57 în luptă.

Pentru a evita întrebări specifice privind statutul Su-57, din care speră să achiziționeze 76 de exemplare până în 2028, Rusia va continua probabil să revendice succesele de pe câmpul de luptă ale Su-57 fără a le utiliza efectiv în operațiunile din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.