Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA acceptă OFERTA NUCLEARĂ a Rusiei de prelungire condiţionată cu un an a Noului Tratat START

putin trump

Administraţia Donald Trump a salutat, marţi, noua propunere a Rusiei de prelungire cu un an a Noului Tratat START prin suspendarea activităţilor de proliferare atomică în această perioadă.

Administraţia Vladimir Putin a formulat marţi o nouă propunere de prelungire a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START). "Rusia propune prelungirea cu un an a Noului Tratat START şi este pregătită să asume obligaţia politică împreună cu SUA de a menţine actuala amploare a arsenalelor nucleare în această perioadă", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova. "Prelungirea cu un an a Tratatului ar putea fi folosită pentru organizarea de negocieri bilaterale complete privind viitorul control asupra rachetelor nucleare, inclusiv prin discuţii obligatorii despre toţi factorii care pot influenţa stabilitatea strategică", a precizat Ministerul rus de Externe.

Citește și: Precizare de ultimă oră! Raportare greșită a deceselor

Administraţia Donald Trump a semnalat că ar putea accepta oferta. "Statele Unite apreciază disponibilitatea Federaţiei Ruse de a face progrese în problema controlului armamentului nuclear. Statele Unite sunt pregătite pentru o întâlnire imediată în scopul finalizării unui acord verificabil. Ne aşteptăm ca şi Rusia să îşi trimită diplomaţii pentru a face acest lucru", a declarat, conform publicaţiei The Hill, Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

"Suntem foarte, foarte aproape de un acord. Dat fiind că ruşii au acceptat blocarea activităţilor nucleare, nu văd de ce nu am putea rezolva restul problemelor în câteva zile", a declarat un oficial din cadrul Administraţiei de la Washington citat de publicaţia The Wall Street Journal, referindu-se probabil la stabilirea mecanismelor de verificare a respectării suspendării activităţilor de neproliferare.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Prelungirea Noului Tratat START, chiar dacă nu la nivelul la care spera, i-ar oferi preşedintelui Donald Trump o victorie în materie de politică externă înaintea scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie, în contextul în care este devansat în sondajele de opinie de Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, notează publicaţia The Hill.

În urmă cu câteva zile, atât Rusia, cât şi Statele Unite refuzaseră propunerile de prelungire a Noului Tratat START. Robert O'Brien, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, anunţase că Statele Unite ar accepta prelungirea cu un an a Noului Tratat START dacă Rusia opreşte un an fabricarea de ogive nucleare. La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, afirmase că Rusia nu poate limita numărul ogivelor nucleare până când Statele Unite nu retrag armele atomice tactice din Europa. Anterior, Rusia propusese prelungirea cu cinci ani, fără precondiţii, a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), dar Administraţia Donald Trump a insistat pentru un nou acord, care să includă China.

Citește și: DNA, lovitură cruntă pentru fostul ministru al sănătăţii. Suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie, în contextul comercializării de bunuri de uz medical

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a notat recent că Joseph Biden, adversarul lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial, a făcut declaraţii încurajatoare despre Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), ultimul acord nuclear major între Rusia şi SUA, care va expira în februarie dacă nu va fi prelungit. "Candidatul Biden a spus public că este pregătit pentru prelungirea Noului START sau pentru un nou tratat de limitare a armamentului strategic, iar acesta este un element foarte important al cooperării noastre viitoare", a precizat Vladimir Putin, subliniind că va coopera cu oricare preşedinte al SUA.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat în anul 2010, limitează numărul ogivelor nucleare în Rusia şi SUA. Tratatul va expira în februarie 2021 dacă nu va fi prelungit. Rusia a anunţat acum două săptămâni că nu a ajuns încă la un acord cu Statele Unite privind prelungirea Tratatului, în pofida informaţiilor de la Washington sugerând progrese importante. Oficiali de la Washington au sugerat că Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea tratatului. Conform unor surse citate de site-ul de ştiri Axios.com, Administraţia Donald Trump vrea semnarea acordului de prelungire a Noului Tratat START înaintea scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie.

Citește și: Lucia Hossu-Longin îi răspunde lui Alexandru Rafila: Nu este un atac la adresa PSD. Dumneavoastră prin candidatură ați produs deconspirarea numelui .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.