Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA alocă miliarde de dolari țărilor din America Centrală în încercarea de a micșora nivelul migrației

EUobserver
imigranti europa

Statele Unite vor aloca miliarde de dolari pentru dezvoltarea ţărilor din America Centrală şi a Mexicului ca parte a unui plan de a ajuta situaţia economică din regiune şi de a micşora nivelul imigraţiei, au anunţat guvernele din SUA şi Mexic, scrie Reuters preluată de Agerpres.

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a încercat să îl convingă pe omologul său american, Donald Trump, să colaboreze cu Mexicul pentru a ajuta la dezvoltarea unor ţări precum Honduras, El Salvador şi Guatemala precum şi a regiunii sărace din sudul Mexicului, pentru a micşora nivelul migraţiei către SUA. O mare parte din noile ajutoare anunţate vin din investiţii private care vor depinde de viabilitatea proiectelor, iar unele sunt reafirmări ale unor angajamente existente.

„În sfârşit, vedem că Mexicul şi SUA sunt pe aceeaşi pagină, înţelegând şi gestionând migraţia din America Centrală ca o problemă regională, nu ca pe ceva care poate fi gestionat de o singură ţară”, a declarat Christopher Wilson, director adjunct al Institutului Mexican de la Centrul Wilson din Washington.

Cum mare parte din bani va veni prin Corporaţia de Investiţii Private de peste Oceane (OPIC), şi nu din buzunarele cetăţenilor americani, „este o soluţie care îi convine şi administraţiei Trump”, a afirmat Wilson.

Ministrul de Externe al Mexicului, Marcelo Ebrard, a declarat că Washingtonul a alocat 5,8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea în America Centrală şi creşte investiţiile publice şi private în Mexic prin OPIC cu 4,8 miliarde de dolari. Dintre banii primiţi de la OPIC, două miliarde vor ajunge în sudul Mexicului, a precizat el.

Guvernul mexican s-a angajat să aloce 25 de miliarde de dolari pentru a dezvolta zona de sud a ţării în următorii cinci ani. „Acordurile stabilite aici înseamnă mai mult decât dublarea investiţiilor străine în sudul Mexicului începând cu 2019”, a declarat Ebrard la o conferinţă de presă din Ciudad de Mexico.

Mexicul şi Statele Unite se află în discuţii privind potenţiale măsuri pentru caravana de migranţi din America Centrală care se îndreaptă spre SUA prin Mexic. Washingtonul a făcut apel la Mexic să ţină migranţii pe loc la graniţă până când le sunt procesate cererile de azil, însă nu a fost ajuns la un acord oficial.

Departamentul de Stat al SUA a informat într-un comunicat că doreşte să recunoască „dorinţa Mexicului de a dezvolta o cale pentru a se asigura că migraţia are loc într-o manieră legală, ordonată şi sigură”. Departamentul a anunţat şi că cele două ţări vor organiza o conferinţă de afaceri la începutul lui 2019 pentru a discuta despre oportunităţi de investiţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.