Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA amenință să taie ajutorul financiar pentru Autoritatea Naţională Palestiniană

Jurnalistii.ro
steag palestina

Camera Reprezentanţilor a SUA a votat marţi, în unanimitate, tăierea fondurilor pentru Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) atât timp cât aceasta continuă să acorde ajutor financiar familiilor palestinienilor condamnaţi sau întemniţaţi de către Israel după atentate, relatează AFP, conform agerpres.ro

Măsura mai trebuie examinată de Senat, dar adoptarea ei, fără opoziţie, ilustrează consensul ce există în Congres - între republicani şi democraţi - pe acest subiect. 

Textul cere Departamentului de Stat să stopeze ajutorul american pentru palestinieni până când secretarul de stat nu va fi certificat că ANP 'nu a încetat plăţile pentru acte teroriste împotriva cetăţenilor americani şi israelieni' către cei care au fost închişi după un proces sau au murit în timpul unui atac, precum şi familiilor lor. 

Acest vot intervine înaintea unui discurs al preşedintelui american, în care acesta urmează să-şi anunţe decizia de a transfera ambasada SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Este un casus belli pentru palestinieni şi care suscită temeri privind o nouă escaladare a violenţelor în regiune. 

Iniţiativa legislativă a fost numită în onoarea lui Taylor Force, un american de 28 de ani ucis în timpul călătoriei sale în martie 2016 la Tel Aviv de un palestinian de 21 de ani din Cisiordania, care a fost ulterior lichidat de poliţie. 

'Autoritatea palestiniană plăteşte salarii unor palestinieni care atacă persoane nevinovate precum Taylor', a declarat alesul republican Ed Royce, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor. 

'Prea multe familii în doliu se duc la culcare noaptea cu gândul la banii plătiţi ca recompensă pentru violenţele care le-au ucis rudele', a spus el, denunţând un sistem oficial 'de instigare'. 

Israelul denunţă cu regularitate existenţa compensaţiilor financiare pentru familiile atacatorilor. În iunie, secretarul de stat american Rex Tillerson afirmase că Autoritatea palestiniană a acceptat să stopeze retribuirea familiilor şi autorilor atentatelor antiisraeliene. Dar Israelul şi-a exprimat atunci scepticismul în această problemă. 

Aceste plăţi reprezintă unul dintre obstacolele în calea procesului de pace fragil în Orientul Mijlociu. 

Potrivit site-ului Departamentului de Stat, ajutorul american pentru Cisiordania şi Fâşia Gaza este aşteptat să fie de aproximativ 251 milioane dolari în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.