Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA ameninţă Coreea de Nord cu exemplul Siriei: 'Vom neutraliza orice fel de atac'

sua coreea de nord

Vicepreşedintele american, Mike Pence, care efectuează o vizită în Coreea de Sud, a avertizat luni regimul nord-coreean 'să nu pună la încercare determinarea' preşedintelui Donald Trump şi a amintit că noul lider de la Casa Albă a ordonat deja atacuri executate recent în Siria şi Afganistan, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

'Vom neutraliza orice fel de atac şi vom face faţă oricărei provocări nucleare sau cu rachete printr-un răspuns copleşitor', a declarat Pence după întrevederea avută cu preşedintele interimar sud-coreean Hwang Kyo-Ahn.

Vezi şi: Japonia intervine în conflictul coreean: Mesaj pentru regimul de la Phenian

Anterior, Mike Pence a declarat în prima zi a vizitei sale în capitala sud-coreeană că 'toate opţiunile sunt pe masă' pentru rezolvarea problemei ameninţărilor militare venite dinspre Coreea de Nord, după ce armata nord-coreeană a efectuat sâmbătă un nou test cu rachetă, aparent eşuat, şi experţii se tem că Phenianul pregăteşte în plus şi un nou test nuclear. 

Vicepreşedintele american a avertizat de asemenea că 'epoca răbdării strategice a trecut', aluzie la doctrina administraţiei Barack Obama, care avea în vedere o strategie ce combina refuzul dialogului cu Phenianul şi înăsprirea sancţiunilor, fostul preşedinte american sperând că în acest mod regimul nord-coreean va face concesii la capitolul înarmării nucleare ori se va confrunta cu tensiuni interne.

Vezi şi: Ponta, în război cu 'Propaganda': 'Uite că în Turcia e altfel'

Un subiect important pe agenda discuţiilor purtate de Mike Pence în Coreea de Sud este instalarea în această ţară a sistemului antirachetă american THAAD (U.S. Terminal High Altitude Area Defense). 

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat luni, potrivit agenţiei Yonhap, că planul privind desfăşurarea cât mai rapidă în Coreea de Sud a sistemului THAAD nu se va schimba. 

Autorităţile de la Seul au răspuns astfel unor relatări conform cărora Coreea de Sud şi SUA ar intenţiona să revizuiască acest plan din raţiuni politice.

Vezi și: Ieșit din PUȘCĂRIE, un ministru face DEZVĂLUIRI la Antena 3: Iohannis, Ponta și Dragnea, pe listă

Anterior, un oficial american ce-l însoţeşte pe vicepreşedintele Mike Pence în vizita aflată în desfăşurare la Seul a declarat în faţa presei că definitivarea calendarului amplasării sistemului THAAD va depinde de hotărârile pe care le va lua viitorul preşedinte sud-coreean - care va fi ales la scrutinul din 9 mai - şi astfel instalarea acestui sistem ar putea să întârzie câteva săptămâni sau câteva luni. 

Pentagonul a anunţat în luna martie că primele două lansatoare de rachete ale sistemului THAAD au sosit în Coreea de Sud. 

Potrivit agenţiei Reuters, Ministerul de Externe chinez a reafirmat luni opoziţia autorităţilor de la Beijing faţă de amplasarea acestui sistem antirachetă în Coreea de Sud, radarul puternic ce compune acest sistem fiind considerat de China o ameninţare la adresa securităţii ei. 

În contextul noilor tensiuni din peninsula coreeană, preşedintele SUA, Donald Trump a avertizat că nu va permite Coreii de Nord să dezvolte o rachetă balistică ce ar putea fi capabilă să lovească teritoriul SUA şi a ordonat deplasarea în apropierea peninsulei coreene a unei flotile militare din care face parte şi portavionul Carl Vinson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.