Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au contestat decizia justiţiei britanice de a respinge cererea de extrădare a lui Julian Assange

Julian Assange

Avocaţii angajaţi de SUA au contestat în apel decizia justiţiei britanice de a respinge cererea de extrădare în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, informează miercuri dpa potrivit Agerpres.

Într-o audiere desfăşurată la Tribunalul Westminster, Claire Dobbin a confirmat că echipa de avocaţi a depus apel, ceea ce înseamnă că acum dosarul extrădării lui Assange va trebui să fie tratat de Curtea Supremă britanică.

Dobbin a adăugat că Julian Assange nu trebuie să fie eliberat pe cauţiune întrucât el ''s-a dovedit a fi capabil de a recurge la amânări extraordinare pentru a evita extrădarea''. Ea a făcut astfel referire la cei şapte ani petrecuţi de Julian Assange în interiorul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde a cerut azil pentru a evita eventuala extrădare în Suedia, ţară care l-a acuzat de agresiune sexuală.

În ceea ce-l priveşte, Julian Assange a cerut miercuri punerea sa în libertate, după ce în urmă cu două zile respins cererea autorităţilor americane de extrădare a sa în SUA.

Transferat de la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh unde se află în detenţie, Assange a apărut la Tribunalul Westminster într-un costum sobru, având faţa acoperită de o mască sanitară.

Acuzarea a indicat că Julian Assange dispune de ''resurse'' pentru a fugi, aducând ca exemplu oferta de azil politic făcută de Mexic.

Luni justiţia britanică a respins cererea de extrădare în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în legătură cu acuzaţii de spionaj pentru care riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

Judecătoarea Vanessa Baraitser de la Tribunalul penal central din Londra (Old Bailey) a respins argumentele apărării în sensul că întregul proces împotriva lui Assange este motivat politic, dar a afirmat că acesta nu poate fi extrădat pentru că există un risc real că se va sinucide.

În septembrie, Michael Kopelman, un psihiatru care l-a vizitat pe Assange în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei, a declarat tribunalului că australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidenţiale.

Washingtonul l-a acuzat pe Assange de încălcarea Legii spionajului prin faptul că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Audierile privind extrădarea lui Julian Assange în SUA au început în februarie, dar au fost amânate apoi cu câteva luni din cauza măsurilor de izolare adoptate la nivel naţional pentru a limita răspândirea COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.