Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au dat peste jumătate de miliard de dolari pe înregistrări false cu Al-Qaida

teroristi jihadisti statul islamic

Pentagonul ar fi cheltuit 540 de milioane de dolari pentru a realiza înregistrări video false cu Al-Qaida, susţine un grup britanic de jurnalişti de investigaţie, numit Bureau of Investigation Journalism (BIJ), relatează marţi Le Soir pe site-ul său.

Potrivit jurnaliştilor, agenţia de comunicaţii şi de relaţii publice Bell Pottinger ar fi semnat contractul în timpul războiului din Irak (2003-2011) şi ar fi încasat 120 de milioane de dolari pe an. Un fost salariat al firmei, Martin Wells, a dezvăluit BIJ dedesubturile acestei campanii de propagandă, iar portalul Daily Beast a publicat rezultatele anchetei.

Citește și: Oficial Moldovean: Rușii finanțează partide în Republica Moldova

Bărbatul afirmă că fostul său angajator producea şi monta înregistrări video false care erau apoi difuzate de posturile locale şi continentale fără a preciza că erau realizate la solicitarea armatei americane.

Potrivit salariatului firmei, înregistrările contrafăcute erau în mod deliberat de proastă calitate pentru a fi mai credibile.

Martin Wells susţine că agenţia de comunicare ar fi avut drept misiune fabricarea de false înregistrări video de propagandă care ar fi purtat semnătura Al-Qaida. Înregistrate pe CD-uri, aceste videoclipuri erau apoi folosite drept momeală. Datorită unei particularităţi a CD-urilor, computerul pe care acestea erau vizionate puteau fi localizate. CD-urile erau apoi abandonate în diferite locuri din lume, în special în Irak, Iran sau chiar SUA, anunță Agerpres.

Citește și: Thalia a pățit-o: A fost DEZBRĂCATĂ de fani, pe scenă / VIDEO

Fostul şef al agenţiei a confirmat pentru Sunday Times existenţa contractului, care ar fi fost 'protejat de clauze de confidenţialitate' în legătură cu operaţiile militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.