Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au declarat RĂZBOI COMERCIAL Canadei: Declarațiile lui Donald Trump și Justin Trudeau

Donald Trump și Justin Trudeau

Luni seara, preşedintele american Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcţie din Canda, iar marţi în zori a scris, cum obişnuieşte, un mesaj pe Twitter: "Canada a îngreunat foarte mult afacerile fermierilor noştri din domeniul lactatelor, din Wisconsin şi alte state de frontieră. Nu vom accepta asta. Urmăriţi!". AFP apreciază că este o declaraţie de război comercial.

Marţi, premierul canadian Justin Trudeau a declarat reţelei de televiziune CTW News, preluată de France Presse: "Sunt politicos, dar sunt şi foarte ferm în apărarea intereselor Canadei". El a promis că va începe "respectuos, dar ferm" un dialog cu Statele Unite pentru a demonstra complexitatea integrării economiilor celor două ţări vecine, scrie agerpres.ro.

Citește și: Elton John e GRAV BOLNAV: Are o INFECȚIE BACTERIANĂ NECUNOSCUTĂ / VIDEO

Canada, SUA şi Mexicul sunt partenere în NAFTA, acordul de liber schimb în America de Nord. Volumul comerţului bilateral americano-canadian este aproape de 545 de miliarde de dolari, din care rezultă, potrivit estimărilor de la Washington, un deficit de 11,2 miliarde de dolari pentru SUA. Dezacordul între Statele Unite şi Canada privind lemnul pentru construcţii este vechi de 15 ani.

Ministerul comerţului din SUA a anunţat luni taxe între 3,02% şi 24,12% asupra importurilor de lemn din Canada, în funcţie de produse. Sunt vizate doar o parte din tranzacţiile respective, care în 2016 au avut o valoare totală de 5,66 miliarde de dolari. Producătorii americani îi acuză pe cei canadieni că practică preţuri de dumping, posibile deoarece beneficiază de subvenţii. Unele estimări arată că taxele ar putea duce la costuri cu 12% mai mari pentru locuinţele din SUA.

Citește și: Gigi Becali, după meciul cu Viitorul: ‘Campionii! Campionii!’

Marţi, la Casa Albă, ministrul american al comerţului, Wilbur Ross, a declarat că, pentru Statele Unite, Canada este "un aliat apropiat, un aliat important". "Sunt în general un vecin bun, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte regula jocului", a adăugat el. Afluxul de lemn nu este un act de bună vecinătate, iar "în industria lactatelor există sentimentul că au luat o decizie cam bruscă săptămâna trecută", a mai spus Ross.

În privinţa lactatelor, Canada limitează importurile de concentrate de proteine din lapte. Cu câteva zile în urmă, într-o vizită în Wisconsin, stat mare producător de lapte şi brânzeturi, preşedintele Trump a apreciat că este o măsură "necinstită".

Citește și: Artiștii celebri care și-au ‘pictat’ boala fără să știe

Partea canadiană susţine că urmăreşte doar limitarea efectelor supraproducţie din SUA. Premierul Trudeau i-a asigurat pe producătorii de lactate din ţara sa că guvernul sprijină industria agroalimentară.

"Am câştigat în trecut şi vom câştiga din nou", a dat asigurări marţi ministrul canadian al resurselor naturale, Jim Carr, citat de Reuters. La Casa Albă, Donald Trump a avut un alt punct de vedere: "Canada a fost foarte dură cu Statele Unite".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.