Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au marcat 80 de ani de la atacul japonez asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor

britannica.com
Pearl Harbor

Statele Unite au marcat marţi 80 de ani de la atacul japonez asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor, Hawaii, în timp ce numărul americanilor aparţinând "celei mai mari generaţii" care au supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial este în scădere, relatează DPA.

Atacul din 7 decembrie 1941 a zguduit o ţară care era atât de concentrată asupra celui de-Al Doilea Război Mondial din Europa încât a pierdut din vedere ameninţarea reprezentată de Japonia, potrivit istoricilor. A ucis 2.390 de americani, iar Statele Unite au declarat război Japoniei a doua zi.

Citește și: Doliu în SUA! Bob Dole, fost candidat la alegerile prezidențiale, a murit la 98 de ani: steagurile o să fie coborâte în bernă

Preşedintele american, Joe Biden, a vizitat marţi dimineaţa devreme memorialul celui de-Al Doilea Război Mondial din Washington pentru a marca aniversarea prin depunerea unei coroane de flori. Prima doamnă Jill Biden a depus un buchet de flori la coloana din New Jersey a memorialului, în onoarea tatălui ei, Donald Jacobs, care a fost ofiţer de legătură al Marinei americane în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În Hawaii, o ceremonie comemorativă a avut loc la Pearl Harbor luni seara, pentru a-i onora pe cei 58 de militari care au murit la bordul cuirasatului USS Utah, prima navă atacată. Membri ai marinei americane, veterani, prieteni şi membri ai familiilor au stat în picioare în timp ce numele celor care au murit au fost citite, fiecare fiind însoţit de sunetul unui clopot. Apoi, în apropiere de locul scufundării a fost cântat la trompetă marşul "Taps", specific funeraliilor, potrivit Agerpres.ro.

În timpul zilei vor avea loc şi alte ceremonii de comemorare.

Statele Unite au învins Japonia în august 1945, la câteva zile după ce atacurile americane cu bombe atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki au ucis sute de mii de civili. Optzeci de ani mai târziu, numărul supravieţuitorilor şi al veteranilor este din ce în ce mai mic.

Fostul senator republican american Bob Dole, care a depăşit rănile grave din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit duminică la vârsta de 98 de ani. Fostul preşedinte american George H.W. Bush, care s-a înrolat în Marina americană după atacul de la Pearl Harbor, a murit în 2018 la vârsta de 84 de ani. Cel mai în vârstă veteran american supravieţuitor al atacului, Ray Chavez, a murit, de asemenea, în 2018, la vârsta de 106 ani, potrivit presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.