Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA blochează în Consiliul de Securitate un demers al Rusiei de condamnare a utilizării mercenarilor în Venezuela

consiliul de securitate ONU

Statele Unite s-au opus adoptării unui comunicat redactat de Rusia care îşi propunea denunţarea utilizării mercenarilor în Venezuela, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU organizate miercuri, la New York, la solicitarea Moscovei, informează joi AFP preluat de agerpres.

Adoptarea oricărei declaraţii de către Consiliul de Securitate trebuie să fie făcută în unanimitate de către cei 15 membri ai săi.

Susţinută de preşedintele Nicolas Maduro, Rusia intenţiona să determine o reacţie din partea Consiliului de Securitate al ONU la o "invazie" în Venezuela eşuată, la începutul lunii mai, care a dus la arestarea a zeci de persoane, inclusiv a doi foşti soldaţi americani, Luke Denman şi Airan Berry, acuzaţi de terorism, conspiraţie, trafic de arme de război şi asociere de infractori.

"Solicităm tuturor participanţilor la discuţia de astăzi să condamne fără echivoc tentativa de invazie a teritoriului suveran al Venezuelei", a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski.

Textul foarte scurt propus spre adoptare de către Consiliul de Securitate sublinia că membrii săi "au respins folosirea sau ameninţarea utilizării forţei" reamintind rezoluţiile referitoare la "condamnarea terorismului" şi "utilizarea mercenarilor".

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Kelly Craft, a refuzat să susţină acest text, respingând "acuzaţii fanteziste" la adresa SUA în timp ce Rusia şi Cuba, a susţinut ea, "trimit în mod regulat ofiţeri şi mercenari" în Venezuela.

În cadrul reuniunii de la New York, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a chemat la discuţii Venezuela, singura modalitate, în opinia înaltului oficial al ONU, de a rezolva criza. "Calea negocierii pare blocată", şi-a exprimat aceasta regretul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.