Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA confirmă încalcarea spațiului aerian al Turciei de către un avion rusesc

avion

Purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a confirmat luni seara ca un avion de lupta rusesc a violat spatiul aerian al Turciei si, implicit, al NATO în data de 29 ianuarie, relateaza agentia macedoneana de presa MIA.

'Confirmam ca un avion de lupta rusesc a violat spatiul aerian al Turciei si al NATO în 29 ianuarie. Nu avem nicio îndoiala asupra faptului ca avionul a intrat în spatiul aerian al Turciei', a spus el.

Totodata, John Kirby a cerut autoritatilor ruse sa respecte suveranitatea Turciei si sa se abtina pe viitor de la actiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.

'Statele Unite împartasesc aceleasi opinii cu NATO despre colaborarea cu Turcia. Cerem Rusiei sa respecte spatiul aerian al Turciei', a adaugat Kirby, solicitând ambelor parti sa calmeze tensiunile prin dialog.

Turcia a anuntat sâmbata ca un bombardier rusesc Su-34 i-a încalcat vineri spatiul aerian si l-a convocat în aceeasi zi pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica 'condamnarea ferma' a actiunii ruse. Acest nou incident intervine dupa ce la sfârsitul lunii noiembrie 2015 un bombardier Su-24 a fost doborât de aviatia turca la granita cu Siria din acelasi motiv, potrivit Ankarei. Doborârea bombardierului rusesc de catre un F-16 al aviatiei turce a condus la cea mai grava criza în relatiile dintre Moscova si Ankara din ultimii 50 de ani.

Ministrul Apararii Rusiei a respins luni acuzatiile Turciei, calificându-le drept o 'provocare premeditata', conform unui purtator de cuvânt al ministerului, Igor Konasenkov, citat de Reuters.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.