Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA denunţă un comportament 'periculos şi neprofesionist' al Marinei iraniene la Strâmtoarea Ormuz

cuvantul-ortodox.ro
hormuz stramtoare iran

Trei nave iraniene au reacţionat în mod ”periculos şi neprofesionist” la trecerea prin Strâmtoarea Ormuz a unor nave aparţinând Marinei americane, care au fost nevoite să emită avertismente, denunţă a V-a Flotă a Statelor Unite, cu baza la Golful Persic, relatează AFP.

Statele Unite şi mai multe ţări arabe din regiune denunţă cu regularitate acţiuni ale Iranului în această zonă maritimă considerată strategică, o cale de navigaţie aproape exclusivă în conectarea ţărilor petroliere de la Golful Persic la piaţa mondială, potrivit News.ro.

”Trei nave ale Marinei Gardienilor Revoluţiei (armata ideologcă a Iranului) au interacţionat în mod pericolus şi neprofesionist, în timp ce nave ale Marinei americane traversau Strâmtoarea Ormuz la 20 iunie”, denunţă într-un comunicat a V-a Flotă americană.

Două vapoare americane efectuau ”o traversare de rutină în apele internaţionale, iar trei nave de atac rapid iraniene s-au apropiat”, potrivit celei de-a V-a Flote.

Una dintre navele Gardienilor Revoluţiei s-a apropiat ”cu o viteză periculos de mare”, la ”mai puţin de 50 de metri” de una dintre navele Marinei americane, care a emis, atunci, ”semnale de avertisment sonor pentru a evita o coliziune”.

A V-a Flotă americană, care denunţă o nerespectare a ”normelor internaţionale de comportament maritim profesionist şi sigur”, precizează că această interacţiune a durat o oră şi s-a încheiat după ce nava iraniană a părăsit zona.

A V-a Flotă a Statelor Unite îşi are baza în Bahrain, un regat de la Golful Persic foarte ostil Iranului, situat la aproximativ 600 de kilometri de Strâmtoarea Ormuz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.