Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: După o serie de atacuri misterioase, Washingtonul îşi reduce prezenţa diplomatică în Cuba

sua cuba

Misterul "atacurilor" împotriva sănătăţii diplomaţilor americani în Cuba nu a fost încă elucidat şi Statele Unite au rechemat vineri "peste jumătate" din personalul ambasadei lor, cu riscul de a fragiliza mai mult relaţiile lor cu Havana, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Printre celelalte măsuri anunţate de Departamentul de Stat, la trei zile după întâlnirea de la Washington dintre şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, şi omologul său cubanez, Bruno Rodriguez: acordarea vizelor obişnuite pentru americani în Cuba este "suspendată pe o perioadă nedeterminată", iar vizitele responsabililor guvernamentali americani la faţa locului vor fi limitate, pentru moment, la necesităţile anchetei asupra acestei afaceri îngrijorătoare. 

În plus, Statele Unite i-au îndemnat pe cetăţenii lor să evite vizitele pe această insulă turistică din Caraibe din cauza riscurilor legate de "atacurile" în cauză care, până în prezent, au afectat 21 de angajaţi ai ambasadei în reşedinţe diplomatice americane, dar şi în "hoteluri frecventate de cetăţeni americani". 

De asemenea, au căzut victime cinci familii canadiene. 

"Atât timp cât guvernul cubanez nu va putea asigura securitatea diplomaţilor noştri în Cuba, ambasada noastră îşi va limita personalul necesar pentru a minimiza numărul diplomaţilor expuşi" unor eventuale viitoare "atacuri", a explicat Rex Tillerson într-un comunicat. 

Personalul auxiliar, precum şi toate familiile angajaţilor, vor fi repatriaţi. 

Dovadă că enigma este departe de a fi rezolvată, stinghereala devine evidentă când este vorba despre descrierea acestor "atacuri". Departamentul de Stat a menţionat până acum mai multe "incidente" provocând unele "simptome", fără să le precizeze, iar Rex Tillerson s-a referit cu un prilej la "atacuri împotriva integrităţii fizice" a diplomaţilor. 

Ideea "atacurilor acustice" sau a "hărţuirii acustice", utilizată mai ales de sindicatul diplomaţiei americane, nu a fost confirmată oficial şi administraţia de la Washington a ţinut vineri să denunţe "atacuri precise", "ţintite", dar de "natură necunoscută". 

"Aceşti angajaţi au suferit leziuni importante din cauza atacurilor", în special pierderi de auz, ameţeli, dureri de cap, dar şi probleme cognitive, de echilibru sau de somn, a subliniat un oficial cu rang înalt din cadrul Departamentului de Stat. Unii dintre aceştia au fost repatriaţi pentru a li se acorda îngrijiri medicale în Statele Unite. 

Ancheta nu a permis încă identificarea cauzei şi autorilor acestor "atacuri" şi va continua "în ritm alert", a promis Rex Tillerson. 

Secretarul de stat american nu a mers până la închiderea ambasadei - una din opţiunile avute în studiu - şi a subliniat în comunicatul său menţinerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, adăugând că rechemarea diplomaţilor este o măsură preventivă pentru protejarea lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.