Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA i-au cerut mareşalului Khalifa Haftar să pună capăt ofensivei pentru a cucerirea capitalei Tripoli

ABC News
Khalifa Haftar

SUA i-au cerut mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, să pună capăt ofensivei pe care a declanşat-o pentru a cuceri capitala Tripoli, informează AFP, potrivit Agerpres.

Această declaraţie, în timp ce Donald Trump făcuse impresia că îl susţinea pe mareşal în trecut, intervine în urma vizitei efectuate joi la Washington de către o delegaţie a guvernului de uniune naţională GNA, recunoscut de comunitatea internaţională.

"SUA invită Armata naţională libiană" a mareşalului "să-şi înceteze ofensiva spre Tripoli", potrivit unui comunicat comun publicat după întâlnirea acestei delegaţii cu responsabili ai Departamentului de Stat american.

"Aceasta va facilita o cooperare sporită între SUA şi Libia pentru a împiedica ingerinţe străine nejustificate, pentru a consolida autoritatea statului legitim şi a răspunde problemelor aflate la originea conflictului", adaugă textul.

Citește și: Dan Barna ‘a luat foc’- Ne-au otrăvit trecutul, ne compromit prezentul și ne anulează viitorul

Din 7 aprilie, la câteva zile după lansarea acestei ofensive, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo ceruse "oprirea ei imediată". Dar apoi preşedintele Trump a avut o convorbire cu mareşalul Haftar, în care au evocat "viziunea lor comună" pentru Libia, potrivit Casei Albe, anunţ care a fost interpretat ca un semn de sprijin.

Ulterior, diplomaţia americană invitase la o încetare a focului.

În comunicatul comun, Washingtonul a subliniat de asemenea "sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Libiei în faţa tentativelor Rusiei de a exploata conflictul în pofida voinţei poporului libian".

Rusia a dezminţit recent informaţii despre sosirea a circa 200 de mercenari ruşi în ultimele luni în Libia, unde Moscova este suspectată că susţine forţele antiguvernamentale ale mareşalului Haftar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.