Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Coreea de Sud agață sabia în cui pentru a intra în grațiile 'omului rachetă' - Ce decizie au luat după ce summitul de la Hanoi s-a încheiat cu un eșec

nave armata razboi naval portavion

Statele Unite şi Coreea de Sud urmează să pună capăt exerciţiilor lor militare anuale comune de mare anvergură, care irită Phenianul, cu scopul de a susţine eforturile diplomatice în dosarul nuclear nord-coreean, relatează AFP, conform news.ro.

Această decizie are loc la câteva zile după încheierea celui de-al doilea summit între preşedintele Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, care s-au despărţit fără să ajungă la un acord, dar care vor să continue dialogul.

Aproximativ 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud. Manevrele de mare amploare pe care le efectuau cu regularitate împreună cu forţe sud-coreene i-au iritat mereu pe nord-coreeni. Phenianul le consideră o repetiţie prealabilă unei invazii.

Trump a exclus să retragă forţele americane din Coreea de Sud, însă a denunţat în repetate rânduri preţul manevrelor, inclusiv joi, la conferinţa sa de presă la Hanoi.

Miniştrii Apărării sud-coreean şi american Jeong Kyeong-doo şi Patrick Shanahan au luat sâmbătă, în cursul unei convorbiri telefonice, decizia de a ”a pune capăt seriilor de manevre Key Resolve şi Foal Eagle”.

Europarlamentar, despre Toader - Mandatul lui este încercarea de a slăbi justiția pentru a îl scăpa de închisoare pe Dragnea. E nevoie de un nou ministru

MANEVRE LUNI

"Foal Eagle",  care are loc în general primăvara, sunt cele mai mari manevre comune ale celor doi aliaţi. În trecut, 200.000 de militari sud-coreeni şi aproximativ 30.000 de militari americani participau la ele.

"Key Resolve", care avea loc, în general, în martie, era un exerciţiu de comandament, realizat în principal prin simulări informatice timp de aproximativ zece zile.

Această iniţiativă vrea să susţină eforturile diplomatice în curs vizând să obţină ”denuclearizarea” Coreei de Nord şi să atenueze tensiunile militare cu Phenianul.

Washingtonul şi Seulul au anunţat însă, duminică, într-un comunicat, că urmează să efectueze exerciţii militare ”modificate”, începând de luni şi până la 12 martie.

Aceste manevre, de nouă zile, intitulate oficial "Dong Maeng" sau ”Alliance” urmează să fie în principal manevre defensive şi nu exerciţii ofensive precum Key Resolve, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un reprezentant militar sud-coreean.

Numărul militarilor americani şi sud-coreeni care participă la aceste exerciţii era necunoscut.

Ministerul sud-coreean de Externe a anunţat că emisarul sud-coreean pentru probleme nucleare Lee Do-hoon urmează să efectueze o vizită în Statele Unite, în vederea unor întâlniri cu reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Stephen Biegun.

”Domnul Lee va pleca săptămâna aceasta” în această vizită, a declarat pentru AFP Noh Kyu-duk, un reprezentant al ministerului.

Cei doi urmează să discute despre summitul de la Hanoi, unde Trump şi Kim nu au reuşit să dea substanţă declaraţiei vagi în favoarea ”denuclearizării” peninsulei pe care au semnat-o în precedentul summit, în iunie.

Bucurie fără MARGINI - Alessandra Stoicescu, vedeta Antena 3, a făcut anunțul pe Facebook

”AGĂŢAREA SABIEI ÎN CUI”

Anularea manevrelor nu se bucură de o unanimitate, iar unii se tem că aceasta ar putea afecta forţe americane şi sud-coreene şi ar putea oferi un avantaj Nordului. Însă majoritatea experţilor consideră aceste îngrijorări exagerate.

”Suspendarea sau limitarea exerciţiilor americano-sud-coreene ar putea dăuna capacităţilor de pregătire a celor două armate, însă nu cred că acest lucru va constitui un risc grav la adresa securităţii Coreei de Sud”, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, preşedintele World Institute for North Korea Studies de la Seul.

”Forţele convenţionale sud-coreene sunt larg superioare celor alor Nordului, iar având în vedere situaţia actuală (prezenţa puternică a armatei americane în Coreea de Sud şi sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord) este foarte improbabil ca Phenianul să facă ceva cu armamemtul său nuclear în viitorul apropiat”, a adăugat el.

Generalul în retragere Vincent Brooks, un fost comandant al forţelor americane în Coreea de Sud, care a ajutat în organizarea summitului de la Singapore, a afirmat că sfârşitul manevrelor nu va afecta forţele americane şi sud-coreene.

”Poate că ni s-a spus să ne punem sabia în cui”, a declaratel. ”Însă nu ni s-a cerut să uităm cum să o folosim”.

De la summitul de la Singapore, Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au redus sau suprimat mai multe exerciţii militare comune, iar bombardiere americane nu mai survolează Coreea de Sud.

”În acest stadiu, a nu diminua sau suspenda manevrele ar însemna că niciuna dintre ţările implicate nu este serioasă” în voinţa sa de a ajunge la un acord privind ”denuclearizarea” Coreei de Nord, a apreciat profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea de studii nord-coreene de la Seul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.