Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA își întăresc prezența militară în Europa - Şase bombardiere strategice B-52 au aterizat în Marea Britanie. Unul dintre ele a survolat şi România

www.observator.tv
avion bombardier nuclear

Statele Unite continuă să-şi întărească prezenţa militară în Europa. Americanii au mai adus patru bombardiere B-52, pe lângă cele două trimise recent. Unul dintre ele a survolat şi România şi a participat la un exerciţiu de realimentare. Totul, în condiţiile în care comandantul suprem al forţelor NATO din Europa spune deschis că alianţa trebuie să facă mai mult decât până acum, pentru a ţine pasul cu Rusia şi a descuraja Moscova în privinţa unor agresiuni militare potrivit digi24.ro.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că două avioane de vânătoare Suhoi au interceptat un bombardier american deasupra Mării Baltice.

Şase bombardiere B-52, capabile să transporte bombe atomice, au aterizat într-o săptămână în Marea Britanie. Ele se adaugă celor 1500 de militari americani trimişi rapid cu destinaţia Polonia. Toate aceste mişcări de trupe şi tehnică militară sunt un răspuns la mobilizările sporite decise de Rusia de-a lungul flancului estic al NATO, la cinci ani de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de la Ucraina. Şi, din câte spun oficialii militari, tot nu e suficient pentru descurajarea Kremlinului.

Curtis Scaparotti, comandantul trupelor NATO din Europa: „Momentan nu sunt mulţumit cu nivelul de descurajare de care dispunem în Europa, când analizezi capacităţile de înarmare şi procesul de modernizare a forţelor armate ruseşti şi, nu în ultimul rând, îngrijorările mele sunt legate de capacităţile noastre de supraveghere şi de recunoaştere, având în vedere ameninţarea sporită din partea Rusiei”.

Este prima oară după războiul din Irak din 2003 când americanii trimit să staţioneze în Marea Britanie una dintre cele mai temute arme ale lor. Bombardierul B 52 poate transporta 32 de tone de armament, iar anul trecut a participat la antrenamente comune în Europa, inclusiv în spaţiul nostru aerian. Americanii sunt conştienţi că Rusiei nu-i convine consolidarea capacităţilor militare ale Occidentului.

Lt. col. Mark Hertling, analist militar: „Ruşii vor privi întotdeauna orice fel de desfăşurare a forţelor militare americane în Europa dintr-o perspectivă negativă şi vor fi foarte vocali în această privinţă. Vor da replica mereu, pe motiv că este o ameninţare la adresa Rusiei. De fiecare dată au făcut la fel”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.