Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îi cer Chinei să își folosească influența pe care o are asupra Iranului

Asia Pacific Foundation of Canada
china sua

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat marți, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că va colabora cu cel mai înalt diplomat al Chinei, Wang Yi, pentru a împiedica extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, atunci când se vor întâlni la sfârșitul acestei săptămâni, informează Rador Radio România.

Antony Blinken a făcut apel la cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU să ajute la limitarea conflictului, pe fondul creșterii tensiunilor după atacurile grupului militant palestinian Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie. "Membrii acestui Consiliu, și în special membrii permanenți, au o responsabilitate specială în a împiedica extinderea acestui conflict", a declarat Antony Blinken, avertizând Iranul și apropiaţii săi din regiune să nu deschidă mai multe fronturi în război. "Aștept cu nerăbdare să continuu să lucrez cu omologul meu din Republica Populară Chineză pentru a face exact acest lucru, atunci când acesta va vizita Washingtonul la sfârșitul acestei săptămâni", a spus Antony Blinken.

Washingtonul nu urmărește un conflict cu Iranul, a mai spus Antony Blinken, dar a avertizat că SUA vor acționa rapid și decisiv dacă Teheranul sau apropiaţii săi vor ataca militari americani. Wang Yi urmează să sosească joi în SUA, unde va avea discuții cu Antony Blinken și cu consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan. Între timp, Whashingtonul încearcă să se asigure că intensa competiţie dintre cele mai mari două mari economii ale lumii și dezacordurile lor cu privire la o serie de probleme, de la comerț la Taiwan și Marea Chinei de Sud, nu vor devia spre un conflict. Se așteaptă ca Antony Blinken să se întâlnească cu Wang Yi joi după-amiază.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că ministrul chinez se va întâlni, de asemenea, vineri cu Jake Sullivan și Antony Blinken. Oficialii americani doresc ca Beijingul să își folosească influența pe care o are asupra Iranului și a altor țări din Orientul Mijlociu pentru a ajuta la prevenirea extinderii conflictului din această zonă. Analiștii au declarat că, deși China și-a exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea americană a conflictului, cele două părți au un interes comun în evitarea unui război regional mai amplu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.