Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îl condamnă pe mareşalul Haftar, liderul forte din estul Libiei

ABC News
Khalifa Haftar

Mareşalul Khalifa Haftar, liderul forte din estul Libiei, a fost condamnat în Statele Unite să despăgubească familii libiene care l-au acuzat de tortură şi execuţii extrajudiciare, relatează sâmbătă AFP.

Un judecător federal a apreciat că mareşalul Haftar nu a cooperat cu justiţia şi că, prin urmare, poate fi condamnat "în mod implicit" să plătească daune şi interese reclamanţilor, scrie agerpres.ro.

El poate face în continuare recurs la această decizie şi va fi nevoie de audieri suplimentare pentru a stabili cuantumul despăgubirilor, dar această decizie reprezintă un revers major pentru mareşal.

"Justiţia a câştigat, Haftar va trebui să răspundă pentru crimele sale de război", a declarat Faisal Gill, unul dintre avocaţii la originea procedurii, potrivit unui comunicat.

În 2019 şi 2020, familii libiene au depus o plângere civilă împotriva mareşalului Haftar, responsabil, potrivit acestora, de moartea rudelor lor, ucise în bombardamente.

La conducerea autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL), "el s-a angajat într-un război fără discernământ împotriva populaţiei libiene: a ucis mulţi bărbaţi, femei şi copii în bombardamente şi a torturat alţi civili", au indicat reclamanţii.

În Libia, două guverne se luptă pentru putere din luna martie: unul cu sediul la Tripoli, condus de Abdelhamid Dbeibah din 2021 şi altul condus de Fathi Bachagha şi susţinut de parlamentul din Tobruk şi de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.