Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îngheaţă activele mai multor companii iraniene şi străine pentru eludarea sancţiunilor impuse Teheranului

Washington Examiner
trezoreria Federal Reserve

Statele Unite au ordonat miercuri îngheţarea activelor mai multor companii iraniene şi străine pentru eludarea sancţiunilor impuse Iranului privind vânzările de petrol şi produse chimice, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei, transmite AFP preluat de agerpres.

Ele sunt acuzate că au permis exportul de mărfuri în valoare de sute de milioane de dolari din noiembrie 2018, când au fost reimpuse sancţiunile ce vizează aceste produse, după ieşirea Statelor Unite din acordul nuclear internaţional privind Iranul.

Aceste companii, cu cu sediul în Iran, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong şi Vietnam, au fost adăugate pe lista Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), subordonat Trezoreriei. Decizia presupune îngheţarea activelor situate într-o jurisdicţie americană precum şi interzicerea pentru entităţi americane de a întreţine relaţii comerciale cu companiile în cauză.
Interdicţia se aplică şi companiilor străine, pasibile de represalii dacă efectuează tranzacţii pe teritoriul american cu entităţile în cauză.

"Chiar dacă Statele Unite s-au angajat să ajungă la un acord cu Iranul care să includă revenirea (în cadrul acordului nuclear), vom continua să ne folosim autoritatea pentru a impune sancţiuni în cazul vânzării petrolului şi a substanţelor chimice iraniene", a declarat, potrivit comunicatului, subsecretarul Brian Nelson.

Deciziile anunţate miercuri fac referire la un ordin executiv emis în august 2018 de Donald Trump, pe atunci preşedinte al SUA.

Printre companiile vizate se numără Jam Petrochemical Company, suspectată că ar fi "exportat sute de mii de tone de produse chimice, în valoare de câteva sute de milioane de dolari", către clienţi chinezi şi filipinezi. Alte câteva entităţi menţionate sunt companii-paravan despre care oficialii americani spun că le-au permis companiilor iraniene deja supuse măsurilor Trezoreriei să continue să exporte produse chimice. Totodată, au fost trecuţi pe listă şi doi cetăţeni iranieni, Morteza Rajabieslami şi Mahdieh Sanchuli, acuzaţi că au permis exportarea a zeci de mii de tone de petrol iranian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.