Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA intervin în scandalul presupuselor crime de război comise de Ucraina: 'Legile războiului se aplică tuturor!'

harriman.columbia.edu
razboi ucraina

Trimisa americană pentru crime de război a declarat luni că SUA monitorizează acuzațiile conform cărora forțele ucrainene au executat sumar soldaţi ruşi și a spus că toate părțile ar trebui să sufere consecințe dacă comit abuzuri în timpul conflictului, informează Rador.

Ministerul rus al Apărării s-a referit, vineri, la videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare, care ar fi arătat soldați ucraineni executând prizonieri de război ruși.

"În mod evident, urmărim îndeaproape astfel de incidente", le-a declarat jurnaliştilor Beth Van Schaack, ambasadoarea generală a SUA pentru justiția penală globală, în timpul unei discuţii telefonice.

"Este foarte important să subliniem că legile războiului se aplică tuturor părților în mod egal: atât statului agresor, cât și statului apărător și acest lucru în egală măsură", a spus ea, adăugând că "toate părțile în conflict trebuie să respecte dreptul internațional sau să suporte consecințe".

Videoclipurile arată ceea ce par a fi soldați ruși întinși pe pământ după ce se pare că s-au predat. Apoi se aud focuri de arme automate și în videoclip apar aproximativ 12 cadavre. Vicepremierul Ucrainei a declarat că autorităţile vor investiga incidentul. Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat că videoclipurile par să arate "o capturare înscenată" în care militarii ruşi nu se predau cu adevărat.

Rusia a fost acuzată de numeroase crime de război de la invazia sa din februarie, inclusiv prin operarea unui sistem de așa-numite tabere de filtrare pentru a-i muta pe ucrainenii din zonele ocupate în Rusia. Rusia a negat acuzațiile și a acuzat Ucraina și pe susținătorii săi din Occident că au inventat afirmațiile.

Van Schaack a spus că amploarea criminalității manifestate de forțele ruse este "enormă" în comparație cu acuzațiile împotriva trupelor ucrainene și a remarcat că cele două părți au răspuns diferit atunci când au ieşit la iveală acuzațiile privind comiterea de atrocități. "Rusia răspunde în mod inevitabil cu propagandă, negare și dezinformare, în timp ce autoritățile ucrainene au recunoscut în general abuzurile și le-au denunțat și s-au angajat să le investigheze".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.