Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA intervine în scandalul uriaș din Kurdistan: Ce au anunțat americanii, după ce Erdogan a amenințat cu începerea unui nou război

Erdogan

Statele Unite se "opun cu fermitate" referendumului de independenţă a Kurdistanului prevăzut la 25 septembrie, a reafirmat miercuri Departamentul de Stat, cerându-i preşedintelui kurd să renunţe la acesta, relatează AFP.

"Toţi vecinii Irakului şi virtual întreaga comunitate internaţională se opun, de asemenea, referendumului", a adăugat diplomaţia americană într-un comunicat.

Citește și: Recep Tayyip Erdogan anunță un nou RĂZBOI: Ce poate aprinde iar zona

În realitate, Israelul, aliat apropiat al Statelor Unite, este singura ţară care s-a pronunţat public pentru un stat kurd independent în perspectiva referendumului prevăzut în Irak, în numele bunelor relaţii dintre kurzi şi evrei şi, potrivit experţilor, în speranţa de a stăvili influenţa Iranului şi a islamului radical.

"Statele Unite îi îndeamnă pe liderii kurzi irakieni să accepte alternativa dialogului serios şi susţinut cu guvernul central, facilitat de Statele Unite şi Naţiunile Unite, precum şi de alţi parteneri, privind toate chestiunile care pun probleme, inclusiv viitorul relaţiei dintre Bagdad şi Erbil", a adăugat Departamentul de Stat, conform Agerpres.

"Dacă acest referendum va avea loc, este puţin probabil că vor fi negocieri cu Bagdadul", a precizat ministerul american, aducând în discuţie ameninţarea cu suspendarea sprijinului internaţional acordat discuţiilor.

Citește și: Japonia anunță că e de acord cu SUA și vrea RĂZBOI cu Coreea de Nord

Preşedintele Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, are cu referendumul său o nouă dispută cu Bagdadul, pentru a realiza visul unui stat spun partizanii săi, pentru a se menţine la putere dau asigurări adversarii săi, în contextul în care se confruntă cu o criză politică internă.

ONU a propus ca în termen de trei ani să se ajungă la un acord între Kurdistanul irakian şi guvernul federal de la Bagdad privind statutul regiunii autonome, cu condiţia ca Barzani să renunţe la referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.