Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA invită China la discuţii cu privire la reducerea arsenalelor nucleare, considerând că aceasta dă dovadă de bunăvoinţă

china sua

SUA au considerat joi că Beijingul a manifestat bunăvoinţă, spunând că este "dispus" să discute reducerea arsenalelor nucleare în anumite condiţii, şi a invitat China să se alăture negocierilor de la Viena cu Rusia, potrivit AFP.

"SUA salută angajamentul Chinei de a participa la negocierile privind controlul armelor", a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat, referindu-se la afirmaţii făcute de un înalt responsabil al Ministerului chinez de Externe, Fu Cong, conform agerpres.ro.

Citește și: Iohannis: ‘Virusul este real, nu are culoare politică și nu poate fi interzis prin lege. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor’

"Vă asigur că dacă SUA se declară pregătite să-şi reducă arsenalul lor la nivelul celui chinez, China va fi dispusă să participe la discuţii din ziua următoare", a subliniat în faţa presei Fu, director-general al Serviciului pentru controlul armamentelor.

Fără să se angajeze să-şi reducă arsenalul nuclear la nivelul celui chinez, de 18 ori mai mic, SUA au văzut în aceste declaraţii un semn de bunăvoinţă din partea Beijingului.

Washingtonul "va invita guvernul chinez să participe cu bună credinţă la negocierile de la Viena" care au început la sfârşitul lunii iunie într-o încercare de a prelungi tratatul "New Start" privind armamentul nuclear strategic, adaugă în comunicat diplomaţia americană.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel, atenționează: ‘Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat’

"Cu toţii vom prezenta puncte de vedere şi obiective diferite la masa negocierilor şi fără îndoială vom avea dezacorduri", adaugă comunicatul. "Dar a venit ora dialogului şi a diplomaţiei astfel încât cele trei mari puteri nucleare să discute modul de a împiedica o nouă cursă a înarmărilor", se mai spune în document.

Washingtonul propune într-o primă etapă discuţii cu Beijingul prin prezenţă fizică. SUA "recomandă Chinei să se întâlnească cu Rusia cât mai repede posibil pentru a lua în considerare etapele următoare ale negocierilor trilaterale", concluzionează comunicatul.

Reprezentanţi ai Rusiei şi SUA s-au reunit la sfârşitul lunii iunie la Viena pentru a discuta despre prelungirea tratatului "New Start" (sau START 3), un acord bilateral care limitează numărul foarte mare al focoaselor lor nucleare deţinute de cele două puteri şi care expiră în februarie 2021.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Ce Constituție? Ce drepturi? Toată lumea la izolare! Guvernul LuCovid a luat-o razna de tot! .

SUA doresc să includă şi China în negocieri, apreciind că arsenalul nuclear al acesteia creşte rapid. Beijingul refuză însă, subliniind că are un arsenal mult mai mic faţă de cei doi foşti rivali din perioada Războiului rece.

Statele Unite dispuneau în 2020 de circa 5.800 de ogive nucleare, iar Rusia de 6.375, faţă de 320, cât are China, 290 - Franţa, 215 - Marea Britanie, potrivit Institutului internaţional de cercetări pentru pace din Stockholm (SIPRI).

Tratatul "New Start" este singurul acord ruso-american rămas în vigoare în domeniul armamentului strategic. Textul prevede o limitare la 1.550 a numărului de focoase nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.