Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA invită China să se alăture noului tratat de control al armanentului nuclear pe care îl negociează cu Rusia

MyPanhandle.com
steagul sua

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat miercuri că China ar trebui să se alăture viitorului tratat de control al armamentului nuclear START pe care Statele Unite se pregătesc să îl negocieze cu Rusia, transmite AFP, informează Agerpres.

Citește și: Schelete de dinozauri din Jurasic și Cretacic sunt scoase la licitație la Paris

Tratatul bilateral de reducere a armelor strategice New START, care menţine arsenalul nuclear rus şi american cu mult sub nivelul din perioada Războiului Rece, ajunge la scadenţă în 2021, într-un context de puternice tensiuni între Moscova şi Washington.

Mike Pompeo a adăugat că New START este "respectat la scară largă", spre deosebire de Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) pe care Statele Unite l-au denunţat în februarie, acuzând Moscova că îl încalcă. Acest acord crucial elimină utilizarea rachetelor terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 km.

Preşedintele Donald Trump "a fost foarte clar: dacă putem ajunge la un acord mai bun, un acord solid de control al armamentului, trebuie să avem unul de acest fel", a declarat şeful diplomaţiei de la Washington în faţa unei comisii a Congresului.

El a adăugat însă că viitorul tratat START ar trebui să includă China, dar fără să considere participarea Beijingului ca o condiţie prealabilă a unui tratat.

"Trebuie să ne asigurăm că participă toate părţile avute în vedere", a spus Mike Pompeo. "Poate nu vom ajunge la asta. Este posibil să cooperăm numai cu ruşii în acest dosar. Dacă vorbim de capacităţi nucleare ce reprezintă un risc pentru Statele Unite, este o lume nouă astăzi", a continuat el.

Un membru al Congresului l-a întrebat dacă face aluzie la China, iar şeful diplomaţiei americane a încuviinţat, precizând că Beijingul îşi dezvoltă programul său nuclear.

Potrivit organizaţiei americane Arms Control Association, Statele Unite deţin 6.550 de focoase nucleare, Rusia 6.850, iar China 280.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.