Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA își deschid porțile pentru refugiații ucraineni: Anunțul făcut de Washington

refugiati

Washingtonul va lansa săptămâna viitoare un program care permite stabilirea temporară în SUA a refugiaţilor americani care au sponsori americani, au anunţat joi oficialităţi citate de Reuters, potrivit agerpres.

În cadrul programului "umanitar condiţionat" numit Uniting for Ukraine (Unire pentru Ucraina - n. red.), vor primi drept de şedere în Statele Unite, până la doi ani, refugiaţilor care îndeplinesc anumite criterii, a declarat un oficial într-o convorbire cu presa.

Spre deosebire de programul pentru relocarea refugiaţilor, noul cadru legal nu include însă şi o cale către obţinerea cetăţeniei americane.

Pentru sponsorizarea refugiaţilor ucraineni va putea depune cereri orice cetăţean american, inclusiv în calitate de reprezentant al unei firme sau al unei organizaţii non-profit. Sponsorii trebuie să asigure susţinere financiară celor pentru care semnează şi trebuie să treacă de anumite verificări, a precizat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS).

Programul United for Ukraine începe luni şi procedura în fiecare caz ar putea dura o săptămână, a arătat un alt oficial. Orice străin va putea solicita tratamentul condiţionat dacă poate demonstra că are un motiv urgent de a intra în Statele Unite sau că prezenţa în ţară va aduce un beneficiu semnificativ.

Confruntat cu presiuni din partea unor congresmeni şi promotori ai drepturilor refugiaţilor, guvernul condus de preşedintele Joe Biden a anunţat că Statele Unite vor primi până la 100.000 de ucraineni, dar efortul ar putea dura până după sfârşitul anului fiscal curent, care se încheie la 30 septembrie.

"Suntem mândri să onorăm angajamentul preşedintelui Biden", a declarat într-un comunicat secretarul DHS, Alejandro Mayorkas.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, în ţările vecine au intrat, conform datelor ONU, circa cinci milioane de refugiaţi - care au creat cea mai acută criză a migraţiei de după Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Reuters, până acum au cerut să li se permită intrarea în SUA peste 350 de ucraineni. Noul program permite sponsorilor să depună cereri în numele refugiaţilor şi asigură o procesare mai rapidă. Mii de ucraineni au trecut însă frontiera din Mexic, unii cu vize legale, însă doar 12 au beneficiat în martie de programul pentru refugiaţi existent. DHS a comunicat că ucrainenii aflaţi în Europa trebuie să trimită cererile de acolo, nu să ajungă mai întâi în Mexic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.