Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisar SUA cere Kosovo să le acorde sârbilor mai multă autonomie dacă vrea să adere la UE şi NATO

rferl.org
Kosovo Serbia

Kosovo ar trebui să acorde mai multă autonomie municipalităţilor cu majoritate sârbă din nordul ţării dacă doreşte să se apropie de aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, a declarat miercuri emisarul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, citat de Reuters, conform Agerpres

În nordul Kosovo au izbucnit violenţe după instalarea în funcţie în municipalităţi a unor primari albanezi de către autorităţile de la Pristina după ce aceştia au fost aleşi cu o prezenţă la vot de doar 3,5%, o decizie care i-a înfuriat pe sârbii care formează majoritatea în zonele nordice şi care au boicotat alegerile locale.

Gabriel Escobar a cerut de asemenea Kosovo să retragă poliţia şi primarii din posturile lor în zonele cu majoritate sârbă pentru dezescaladarea tensiunilor şi apoi să organizeze noi alegeri municipale la care sârbii să participe.

"Dacă Kosovo doreşte să se îndrepte către integrarea euroatlantică, va trebui să înfiinţeze" o asociaţie de municipalităţi sârbe, a declarat Escobar reporterilor la ambasada SUA din Belgrad.

"Deci, aceasta se va întâmpla. Întrebarea este (dacă) se va întâmpla cu acest guvern (al Kosovo) sau un următor, viitor guvern", a adăugat el.

Serbia, care sprijină aproximativ 50.000 de sârbi din nordul Kosovo atât financiar, cât şi politic, ar trebui să asigure că sârbii din regiune participă la noile alegeri, a mai spus Escobar.

Conflict violent

Patru municipalităţi predominant sârbe din nordul Kosovo văd Belgradul drept capitala lor şi sfidează guvernul de la Pristina, notează Reuters.

Sârbii din nordul Kosovo au părăsit instituţiile ţării în decembrie trecut. Ei doresc autonomie mai mare, conform prevederilor unui acord sponsorizat de UE în 2013 ce prevedea formarea unei Asociaţii a Municipalităţilor Sârbe.

Prim-ministrul Albin Kurti este reticent să pună în aplicare acordul, temându-se că, dacă li se va acorda mai multă autonomie, sârbii ar putea organiza un referendum pentru a se alătura Serbiei în loc să rămână ca parte a Kosovo.

În Kosovo au început să sosească în această săptămână întăriri pentru forţa NATO de menţinere a păcii după recentele tulburări.

Kosovo şi-a declarat independenţa, recunoscută internaţional, faţă de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce bombardamentele NATO au scos armata şi poliţia sârbă din teritoriu. Serbia încă vede Kosovo drept provincia sa sudică, adaugă Reuters.

Declararea independenţei nu a fost recunoscută de Belgrad şi aliaţii săi Rusia şi China, şi nici de cinci state membre ale Uniunii Europene - Republica Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania, aminteşte France Presse, pe de altă parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.