Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA lucrează la un spray nazal împotriva Covid cu anticorpi proveniți de la lame

smartradio.ro
lame

Doar pentru că avem vaccinuri nu înseamnă că cercetarea unor medicamente împotriva Covid-19 se oprește. Chiar și la animale precum lama. Anul trecut, cercetătorii și-au arătat interesul față de anticorpii proveniți de la lama Winter, o femelă crescută într-o fermă-laborator de lângă Universitatea din Ghent, Belgia. Cercetătorii o infectaseră ​​cu patru ani mai devreme cu virusuri ca SARS-CoV1 și MERS. Au publicat un studiu la acea vreme pentru a arăta cum luptă anticorpii acestei lame împotriva coronavirusurilor.

Și cercetătorii australieni au identificat la lame patru anticorpi care împiedică proteina spike a coronavirusurilor să se atașeze de receptorul din celule. Acum încearcă să afle dacă este nevoie doar de un anticorp sau de un cocktail pentru ca tratamentul să funcționeze. Mai important, au observat că anticorpii sunt eficienți chiar și împotriva variantelor SARS-Cov-2 – cele care au mutația 501Y: britanică, sud-africană și braziliană. Ei au injectat respectivii anticorpi la șoareci pe care i-au contaminat apoi cu diferite tulpini. Plămânii rozătoarelor nu au prezentat dovezi ale infectării.

Alte idei pentru tratamente terapeutice și profilactice

Vom avea tratamente cu anticorpi de lamă? Nu este sigur. Mai ales că anticorpii specifici lamelor sunt eliminați rapid de rinichi. Un tratament care funcționează la șoareci nu funcționează neapărat la oameni.

Dar cercetătorii nu renunță. Cei de la Universitatea din Pittsburg din Statele Unite au lucrat pe anticorpii unui alt lama: Wally. Ei estimează într-un studiu publicat în Science, că au o putere de neutralizare de 100 până la 1000 de ori mai mare decât cei de la Winter.

Testul a fost realizat în laborator. Oamenii de știință nu intenționează să realizeze o soluție injectabilă pe bază de anticorpi de la lamă, așa cum s-a procedat la testele pe șoareci, ci lucrează la un spray nazal cu anticorpi, care ar proteja căile respiratorii de infectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.