Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Marco Rubio abandonează visul de a fi președinte iar Ted Cruz încearcă să oprească uraganul Trump

trump cruz

Retragerea din cursa a lui Marco Rubio îmbunătățește șansele lui Ted Cruz de a-l învinge pe Donald Trump și a deveni candidatul Partidului Republican. Între timp John Kasich (republican) și Bernie Sanders (democrat) continuă să lupte contra curentului.

„Nu este planul lui Dumnezeu să devin președinte în 2016, sau poate niciodată” a declarat Rubio, citat de Associated Press.

Declarația vine după acesta a pierdut, la mare distanță în față lui Trump, statul său natal, Florida.

Fără să își arate susținerea pentru vreun republican rămas în cursă, Rubio a avertizat indirect împotriva lui Donald Trump:

„Cer poporului american să nu cedeze în fața fricii, să nu cedeze în fața frustrării”, a spus el, conform sursei citate.

Ted Cruz, concurentul republican cel mai aproape de Trump în clasament, s-a grăbit să îi invite suporterii lui Rubio să i se alăture.

„Marco poate ca nimeni altul să picteze o imagine, să țeasă o pânză a unei promisiuni americane. Campania sa prezidențială a inspirat milioane de oameni” și-a lăudat el fostul contracandidat la nominalizare, conform Vox.

Cruz a căutat să insiste asupra faptului că el este singurul care mai are șanse să îl învingă pe Trump. „Nimeni altcineva nu are o măcar o șansă matematică”, a declarat el, conform sursei citate.

candidati Distribuția delegaților, înainte de retragerea lui Rubio. Sursa: Google.

Acel altcineva la care se face referire este John Kasich, singurul rămas în cursă în afară de Rubio și Trump. Deși până ieri nu câștigase nici o victorie, Kasich și-a adjudecat statul natal, Ohio, ceea ce constituie o victorie simbolică. Kasich speră, cel mai probabil, să preia voturi de la simpatizanții lui Marco Rubio, astfel încât să câștige încă câteva alte state.

O convenție competitivă?

Dacă Trump nu reușește să câștige peste 50% din delegați, candidatul republican va fi ales în cadrul unei „convenții competitive”. Mai mulți republicani au discutat în ultimele săptămâni posibilitatea că în cadrul cestei convenții să se încerce o răsturnate de situație pentru a impune pe altcineva decât Donald Trump. Kasich, în ciuda slabului sprijin de până acum, este ultimul candidat moderat și/sau reprezentativ pentru „centrul” partidului republican aflat în cursă. În aceste condiții, el speră ca o convenție competitivă să se îndepărteze de „fundamentalismul religios” al lui Cruz sau de populismul lui Trump.

Însă campaniile celor doi candidați principali au dat semnale că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece Kasich nu va fi nici măcar supus la vot, arată Politico. Acest lucru este posibil deoarece regulile convenției se vor stabili în prima întrunire a acesteia iar cei doi candidați principali ar putea impune un număr minim de delegați pentru a a putea fi votat de delegații prezenți.

Liniște pe frontul de stânga

democratiÎntre timp, Hillary Clinton continuă să domine cursa în Partidul Democrat. Delegații continuă să se adune covârșitor în favoarea sa, deși (sau tocmai pentru că) a fost nevoită să preia elemente cheie din discursul și politicile lui Sanders.

Acesta din urmă își bazează speratele mai degrabă pe cursul non-linear pe care l-a avut campania sa până acum și încearcă să producă noi surprize.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.