Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA nu se află pe lista ţărilor de origine sigure elaborată de UE

Twitter
coronavirus SUA

Statele Unite nu se află pe lista ţărilor de origine considerate "sigure" pentru ca rezidenţii lor să poată intra în Uniunea Europeană de la 1 iulie, listă ce urmează să fie prezentată în cursul zilei de marţi de guvernele statelor membre UE, au declarat mai mulţi diplomaţi pentru Reuters.

Potrivit acestora, blocul comunitar ar urma să îşi dea acordul prin vot pentru călătoriile de divertisment sau în interes de afaceri ale rezidenţilor din 14 ţări începând de miercuri. Acestea sunt: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ministrul Finanțelor: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020;contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

În schimb, Rusia alături de Brazilia şi SUA nu se numără printre ţările incluse pe lista iniţială a ţărilor considerate "sigure".

Votarea acestei liste este destinată să sprijine industria turismului şi destinaţiile turistice din UE, în special ţările din sudul Europei, care au fost cele mai afectate de pandemia de COVID-19.

China ar urma să fie inclusă şi ea pe această listă însă numai cu condiţia reciprocităţii, dacă autorităţile chineze vor permite vizitatorii din UE. Reciprocitatea este una dintre condiţiile necesare pentru a fi inclusă pe lista ţărilor de origine sigure.

Lista trebuie aprobată cu o "majoritate calificată" de ţările UE, ceea ce înseamnă 15 ţări care să reprezinte 65% din populaţia blocului comunitar. Mai mulţi diplomaţi europeni au spus că se aşteaptă ca lista să primească sprijinul necesar.

Citește și: Presiunea pe Facebook crește! Alți doi giganți se alătura boicotului global împotriva publicității pe rețeaua de socializare

Această listă va funcţiona ca o recomandare pentru ţările membre UE, ceea ce înseamnă că aproape sigur nu vor permite accesul călătorilor din alte ţări dar ar putea impune restricţii călătorilor care vin din cele 14 ţări considerate sigure.

În prezent, eforturile UE de a-şi redeschide frontierele interne, în special în rândul celor 26 de ţări din spaţiul Schengen, au înregistrat progrese amestecate, în condiţiile în care unele state a fost restricţionat accesul pentru unii vizitatori. Grecia solicită teste obligatorii pentru depistarea COVID-19 pentru vizitatorii care vin din unele state UE, precum Franţa, Italia, Olanda şi Spania, cu introducerea în carantină până la aflarea rezultatelor. La rândul său, Cehia nu permite accesul turiştilor din Portugalia şi Suedia. De asemenea, rezidenţii britanici nu pot călători în multe state UE.

Călătoriile neesenţiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniţi din ţări a căror situaţie epidemiologică este asemănătoare celei a UE, unde pandemia s-a stabilizat, sau chiar mai bună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.