Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA - Prezența agenților federali înfurie protestatarii din Portland

Pinterest
sua politie

Trimiterea unor agenţi federali de către Guvernul lui Donald Trump la Portland cu ordinul de a restabili ordinea, dacă este nevoie cu forţa, a sporit hotărârea manifestanţilor şi a consolidat protestele, relatează AFP potrivit news.ro.

Mergând în fruntea unei vaste mulţimi de manifestanţi care defilează în oraş, Teal Lindseth scandează cu ardoare sloganuri la portavoce.

”Spuneţi-mi cum arată democraţia!”, strigă această tânără în vârstă de 21 de ani. ”Aşa arată democraţia!”, îi răspund protestatarii, ale căror strigăte provoacă ecou între clădirile înalte ale celui mai mare stat din Oregon, în nord-vestul ţării.

Furia străzii s-a mai domolit la începutul lui iulie la Portland unde, la fel ca în alte numeroase oraşe din Statele Unite, o mişcare de protest faţă de rasism şi violenţele poliţiei a fost declanşată de moartea, la sfârşitul lui mai, la Minneapolis, a lui George Floyd, în timp ce era arestat de un poliţist alb.

Totul s-a schimbat când au debarcat poliţiştii federali, numiţi ”soldaţii lui Trump” de către Kate Brown, guvernatoarea democrată a Oregonului.

 

Numeroase înregistrări video publicate pe reţele de socializare surprind aceşti agenţi în ţinută paramilitară şi fără insigne vizibile de identificare, care folosesc vehicule banalizate cu scopul de a reţine manifestanţi.

Acest lucru a reaprins furia populară. Mii de manifestanţi se adună în fiecare seară la Portland, iar ciocniri izbucnesc în mod sistematic cu agenţi federali.

Aceşti bărbaţi desfăşuraţi de către Departamentul Securităţii Interne - un organ creat cu scopul de a evita repetarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 - au recurs la gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc sau grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimi.

”Indiferent că eşti de dreapta sau de stânga, cred că aici, în Nord-Vestul Coastei Pacificului, ne opunem puternic ocupării străzilor de către autorităţile federale”, dă asigurări Carlos, un protestatar de culoare care defilează în mijlocul mulţimii.

”Dacă trimiţi militari federali aici, înfurii întreaga regiune”, adaugă el.

De obicei, o seară la Portland începe cu adunări şi marşuri pe artee pe care magazinele îşi protejează vitrinele cu panouri şi se termină cu ciocniri, manifestanţi bătruţi crunt cu bastoane sau ţinte ale gazelor lacrimogene.

În ceea ce priveşte poliţia, ea denunţă acte ilegale ale contestatarilor, care aruncă cu pietre şi sticle în forţele de ordine, orbite de asemenea de dispozitive cu laser.

Donald Trump, care a criticat ”anarhiştii şi agitatorii” de la Portland, şi-a exprimat intenţia de a trimite agenţi federali şi în alte oraşe americane, ca Chicago, într-un context de creştere a infracţionalităţii urbane.

Această ameninţare, justificată pentru moment prin nevoia de a proteja edificii federale, a provocat condamnarea primarilor democraţi ai acestor oraşe.

”ÎNTOARCEŢI-VĂ ACASĂ”

Între imaginile video marcante la Portland se află o secvenţă în care doi agenţi federali ţâşnesc dintr-o camionetă banalizată şi ridică un manifestant care dădea înapoi cu mâinile ridicate sus.

În altă înregistrare video care a şocat, o femeie complet dezbrăcată şi paşnică este ţintită cu gaze lacrimogene.

În mai multe rânduri, agenţifederali au răspuns foarte în forţă contestării, provocând îndemnuri tot mai puternice la retragerea lor din oraş, condensate în sloganul ”Federali, întoarceţi-vă acasă”.

Însă protestatrii au promis să continue mobilizarea, căreia i s-a alăturat un grup al mamelor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.