Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Primul caz de cetăţean american găsit vinovat în instanţă pentru tentativă de aderare la SI

justitie

Un tribunal federal din districtul new-yorkez Brooklyn l-a găsit miercuri vinovat pe un fost mecanic din Forţele aeriene americane de tentativă de aderare la gruparea jihadistă Stat Islamic, acest caz fiind o premieră în SUA, relatează Reuters şi AFP. 

În ianuarie anul trecut, cetăţeanul american Tairod Pugh, în vârstă de 48 de ani, a încercat să ajungă din Egipt în Siria, via Turcia, dar autorităţile turce l-au reţinut pe aeroportul din Istanbul. În bagajele sale au fost găsite o mască facială de culoare neagră, o hartă pe care erau marcate poziţiile din Siria controlate de gruparea Stat Islamic şi un grafic detaliat cu punctele de trecere a frontierei turco-siriene. 

După câteva zile, Pugh a ajuns în Statele Unite unde a fost acuzat de comiterea unor fapte legate de terorism. 

Avocaţii lui Tairod Pugh au susţinut că acesta a plecat în Turcia pentru a-şi căuta un loc de muncă şi nu pentru a deveni jihadist. 

Totuşi, procurorii au subliniat că, într-o scrisoare găsită în laptopul său şi adresată soţiei sale egiptene, acuzatul a promis să lupte pentru islam şi a declarat ferm că are două opţiuni: ''Victoria sau martiriul''. 

După un proces care a durat o săptămână, instanţa federală din Brooklyn l-a declarat pe Tairod Pugh vinovat pentru tentativă de furnizare de sprijin material unei organizaţii teroriste şi obstrucţionare în scopul distrugerii a patru echipamente electronice după detenţia sa din Turcia. 

Originar din New Jersey, Pugh riscă o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare. Pedeapsa va fi stabilită în cursul acestui an, a indicat tribunalul, fără a face alte precizări. Potrivit lui Eric Creizman, avocat al apărării, sentinţa ar urma să fie anunţată în luna septembrie. 

În perioada 1986-1990, Tairod Pugh a activat în cadrul Forţelor aeriene ale SUA, fiind specializat în mentenanţa motoarelor de avioane şi a sistemelor de navigare aeriană. Ulterior, în 2009 şi 2010, el a lucrat în Irak pentru o companie subcontractoare a armatei americane.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.