Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA pun pofta-n cui Ucrainei! Pentagonul explică de ce nu mai livrează sisteme HIMARS Kievului: 'Alta este prioritatea'

gdb.rferl.org
HIMARS rachete

Sistemele de rachete HIMARS sunt utilizate pentru lovituri de precizie. Statele Unite sunt încrezătoare că nu trebuie să furnizeze Ucrainei sute de astfel de sisteme, ci doar să asigure o aprovizionare continuă cu muniție pentru acestea, a declarat șeful adjunct al Pentagonului, Colin Kahl. Sistemul HIMARS nu a fost inclus în noul pachet de asistență militară pentru Ucraina din partea Statelor Unite.

"Am trimis 16 sisteme HIMARS, ceea ce este de fapt destul de mult. Din nou, acestea nu sunt sistemele pe care le estimăm că sunt necesare sutelor pentru a avea un astfel de impact. Acestea sunt sisteme de ghidare de precizie pentru tipuri foarte specifice de ținte, iar ucrainenii le folosesc în acest fel", a explicat Kahl, în cadrul unei conferințe de presă

Potrivit acestuia, Marea Britanie și Germania s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Ucrainei trei sisteme similare HIMARS - M270 și, respectiv, MARS II.

Kahl a adăugat că noul pachet de asistență militară va furniza muniții GMLRS ghidate de precizie pentru HIMARS, care au lovit ținte la o distanță de 70 km. Utilizarea acestor muniții, a spus oficialul, este comparabilă cu "un atac aerian ghidat de precizie". Cu ajutorul lor, forțele armate ale Ucrainei au lovit noduri de comandă și control, centre de sprijin și logistică și sisteme radar cheie. Astfel de lovituri punctuale au făcut posibilă încetinirea rușilor, deoarece a complicat logistica și a forțat să mute spatele mai adânc din gama HIMARS.

Vezi si: Premieră în războiul din Ucraina: Pentagonul confirmă trimiterea unui nou tip de rachete de mare viteză pentru forțele de la Kiev

"Conform evaluării noastre, ucrainenii se descurcă bine cu numărul de sisteme și, de fapt, prioritatea acum este să asigurăm un flux continuu al acestor GMLRS. Același lucru este valabil și pentru obuzierele M777, unde am livrat într-adevăr un număr foarte mare de sisteme. În calitate de aliați și parteneri, prioritatea acum este să oferim ucrainenilor muniție pentru ca aceștia să poată continua lupta", a conchis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Vezi și: Americanii pregătesc o lovitură decisivă pentru soldații lui Putin: racheta PrSM distruge ținte la o distanță de 650 de kilometri .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.