Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA pune în funcțiune prima navă de război a Marinei în port străin

adevarul.ro
marina sua

Statele Unite au pus în funcțiune sâmbătă o navă de război în Sydney, Australia, prima dată când o navă a Marinei americane a intrat în serviciul activ într-un port străin, scrie Reuters.

Statele Unite au pus în funcțiune sâmbătă o navă de război în Sydney, Australia, prima dată când o navă a Marinei americane a intrat în serviciul activ într-un port străin, în contextul în care cei doi aliați își intensifică legăturile militare ca răspuns la expansiunea regională a Chinei.

Nava de luptă litorală din clasa Independence - numită după un crucișător al Marinei Regale Australiene care a fost scufundat în timp ce susținea debarcările marinei americane pe Quadalcanal în 1942 - a fost pusă în funcțiune în cadrul unei ceremonii la o bază navală australiană din portul Sydney, alăturându-se oficial flotei active a Marinei SUA.

„Australienii pot fi mândri că această navă, proiectată în Australia de Vest de către industria locală și denumită HMAS Canberra, este pusă în funcțiune aici pentru prima dată în istoria Marinei Statelor Unite”, a declarat ministrul australian al Apărării, Marles, într-un comunicat citat de Reuters.

Punerea în funcțiune a navei americane în apele australiene reflectă „angajamentul nostru comun de a susține ordinea bazată pe reguli”, a adăugat el.

Ceremonia are loc în contextul exercițiilor militare bianuale Talisman Sabre între SUA și Australia, considerate o demonstrație de forță și unitate în contextul în care China își afirmă tot mai mult puterea în Indo-Pacific.

Exercițiile, care au loc în diferite locații din Australia pe parcursul a două săptămâni, includ simulări de lupte terestre și aeriene, precum și „debarcări amfibii”.

Pe lângă Australia și SUA, participă forțe din Canada, Fiji, Franța, Germania, Indonezia, Japonia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Republica Coreea, Tonga și Marea Britanie.

Germania participă pentru prima dată cu 210 parașutiști și pușcași marini, în timp ce națiunea europeană își consolidează prezența în regiune.

În cadrul proiectului AUKUS, anunțat în martie, Statele Unite și Marea Britanie au convenit să ajute Australia să achiziționeze o flotă de submarine cu propulsie nucleară.

Înainte de aceasta, la începutul anilor 2030, Statele Unite ar trebui să vândă Australiei trei submarine cu propulsie nucleară americane din clasa Virginia, cu o opțiune pentru Australia de a cumpăra încă două.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.