Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frustrare în creștere în SUA față de neascultarea Arabiei Saudite. Un important senator cere retragerea scutului antirachetă spre România și Polonia

Agerpres.ro
sistem de apărare antirachetă Patriot

Senatorul american Chris Murphy, președintele Subcomisiei pentru relații externe a Senatului SUA pentru Orientul Apropiat, Asia de Sud, Asia Centrală şi Contraterorism, a declarat că, în contextul războiului din Ucraina, SUA ar trebui să recalibraze asistența militară pentru Arabia Saudită.

„Susțin apelurile de a îngheța noul ajutor militar pentru Arabia Saudită. De asemenea, ar trebui să luăm măsuri rapide pe termen scurt, care să ofere ajutor imediat Ucrainei și aliaților noștri din estul Europei. SUA ar trebui să suspende vânzarea de rachete avansate aer-aer cu rază medie de acțiune (AMRAAM) către Arabia Saudită și să redirecționeze aceste rachete către Ucraina, care le-ar putea folosi cu noile sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS) pentru a proteja teritoriul și populația de bombardamentele criminale ale Rusiei”, susține senatorul.

Chris Murphy a cerut, printre altele, retragerea bateriilor Patriot din această ţară şi trimiterea lor în România sau Polonia.

„De câțiva ani, armata americană a desfășurat baterii de apărare antirachetă Patriot în Arabia Saudită pentru a ajuta la apărarea infrastructurii petroliere împotriva atacurilor cu rachete și drone. Aceste sisteme avansate de apărare antiaeriană și antirachetă ar trebui reinstalate pentru a consolida apărarea aliaților NATO de pe flancul estic, în țări cum ar fi Polonia și România, sau transferate către partenerii noștri ucraineni”, a precizat senatorul.

Arabia Saudită a respins 'total' acuzaţiile administraţiei americane potrivit cărora decizia OPEC şi a aliaţilor săi, printre care Rusia, de a scădea producţia de petrol este motivată politic împotriva SUA, transmit AFP şi Reuters.

Tensiunile au urcat şi mai mult între Riad şi Washington, care au făcut joi un schimb de declaraţii aspre cu privire la producţia de petrol şi, mai larg, despre atitudinea Ryadului faţă de Moscova.

Într-un rar comunicat, saudiţii au ripostat la criticile americanilor, care i-au acuzat că au redus producţia de petrol pentru a se 'alinia' intereselor preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

'Arabia Saudită a văzut declaraţiile (americane) care au descris decizia drept o luare de poziţie a regatului în conflictele internaţionale şi ca motivată politic împotriva Statelor Unite', a afirmat Ministerul de Externe saudit într-un comunicat.

Riadul 'îşi exprimă respingerea totală faţă de aceste declaraţii care sunt nefondate şi scot deciziile OPEC+ din contextul lor economic', a adăugat ministerul.

'Vor exista consecinţe pentru ceea ce au făcut (saudiţii), împreună cu Rusia', a ameninţat marţi preşedintele american Joe Biden, care solicita o creştere a ofertei, în speranţa că aceasta va face să scadă preţurile înaintea alegerilor de la mijloc de mandat în SUA în noiembrie.

Potrivit Ministerului de Externe saudit, deciziile OPEC+ sunt 'bazate pe considerente pur economice' şi au scopul de a menţine echilibrul pieţei şi de a limita volatilitatea preţurilor.

'Regatul a subliniat în cursul consultărilor continue cu administraţia americană că toate analizele economice arată că o amânare a deciziei OPEC+ cu o lună, aşa cum s-a sugerat, ar fi avut consecinţe economice negative', a arătat ministerul saudit.

OPEC+ (cei 13 membri ai OPEC conduşi de Arabia Saudită şi cei zece parteneri ai lor conduşi de Rusia) au decis săptămâna trecută o reducere a cotelor lor de producţie.

Preşedintele american a prevenit că vor exista 'consecinţe' ale acestei decizii, care riscă să urce preţul petrolului.

Riadul, la rândul său, a afirmat că SUA i-au 'sugerat' să amâne cu o lună decizia OPEC+, care ar putea să crească preţul benzinei şi, în consecinţă, nemulţumirea alegătorilor americani.

În clar, Riadul spune, aşadar, că i s-a cerut din partea Casei Albe să aştepte să treacă alegerile legislative prevăzute pe 8 noiembrie şi decisive pentru următoarea parte a mandatului lui Joe Biden.

Reacţia Washingtonului la comunicat a fost rapidă şi deosebit de puternică.

Arabia saudită 'poate încerca să manipuleze şi să deturneze atenţia, dar faptele sunt simple', a acuzat joi Casa Albă.

'În ultimele săptămâni, saudiţii ne-au dat de înţeles, în privat şi în public, că aveau intenţia să reducă producţia de petrol, ştiind că aceasta ar creşte veniturile Rusiei şi ar atenua impactul sancţiunilor. Aceasta este direcţia greşită', a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale.

'Ar fi putut cu uşurinţă să aştepte viitoarea reuniune a OPEC pentru a vedea cum evaluează lucrurile', a continuat el.

'Alte ţări din OPEC ne-au indicat în privat că şi ele se opun deciziei saudite, dar că au fost forţate să sprijine' strategia Riadului, a mai acuzat Kirby.

Washingtonul 'va continua să supravegheze orice semnal privind poziţia (Riadului) în materie de răspuns la agresiunea rusă', a spus el.

Joe Biden a promis deja să 'reevalueze' foarte îndelungata relaţie strategică dintre cele două ţări, care se bazează pe un principiu simplu: Arabia Saudită alimentează piaţa petrolului şi, în schimb, Statele Unite îi asigură securitatea, mai ales prin vânzări masive de arme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.